Bu zemin koşmaya müsait genişlikte olsa da kaygan yapısı en ufak dikkatsizliğe müsade etmez,düz yolda kayıp düşmenize sebep olabilir.

Tabi, borsa sizin için çok ciddi bir matematiksel oyun olabilir. Ancak kurallarını bilip oyunu doğru oynarsanız gayet başarılı sonuçlar elde ederseniz.

Borsada başarılı adımlar atabilmenin ilk yolu borsa piyasasını A’dan Z’ye iyi tanımaktır. Borsa piyasalarına hakim olduktan sonra sonraki adım hisse senetleridir. Hisse senetleri konusunda doğru bilgiye sahip olduğunuz müddetçe piyasaya hakim net bir duruşla isabetli yatırım yapacağınız açıktır. Bu çerçevede hisse senetleri ile borsada başarılı yatırım yapmanın birkaç adımını şu şekilde sıralayalım:

1. Yatırım Yapacağınız Sektöre Güvenmelisiniz

Hisse senedi yatırımı yaparken en çok dikkat edilmesi gereken nokta hisse satın aldığınız sektörün güncel durumudur. Yatırımda yöneleneceğiniz sektör ve şirketler sizin yatırım planınızı ve kazanç tahminlerinizin büyük kısmını oluşturmaktadır. Bu durumda yatırım yapılacak sektörün tamamen yabancı olduğunuz bir alan olması işinizi oldukça zorlaştıracaktır. Burada bildiğiniz ve bildiklerinize güvendiğiniz bir alanda yatırım yapmak en mantıklı adım olacaktır. Nihayetinde bilginizin olmadığı bir sektörde faaliyet gösteren bir yerin hissesinin piyasası ya da geleceği hakkında fikrinizin olmayacağı açıktır. Önce kendiniz için en uygun sektörü belirleyin ve bu alanda etkin olarak hisse senedi ile yatırımınızı yapın.

2. Hisselerin Güncel Durumlarını İyi Yorumlayın

Bir şirketten hisse alacaksanız, o şirketi enine boyuna incelemeniz şarttır. Şeklen iyi görünen ya da hakkında çok iyi şeyler anlatılan bir şirketin gizli kalmış köşelerinde neler olup bittiğini bilemezsiniz. Rivayetlerle değil, şirketin gerçek durumu üzerinden yola çıkın. Sektördeki yeri, pazardaki karlılık oranı alacağınız hisse senetlerinin size sağlayacağı kar açısından önemli ölçütlerdir. Geleceğe dair hedefi olmayan, görüntüde iyi ancak içeride yönetim ve organize sorunu yaşayan şirketlerin hisse konusunda getirisi artçı sarsıntılarla gelir. Şirkete ait bütün verileri düzgün şekilde yorumlamanız gerekmektedir.

3. Tek Başına Analiz Yapmak Başarıyı Getirmez

Hisse senedi almadan önce bütün analiz grafiklerini inceleyebilirsiniz. Grafikleri en doğru şekilde okusanız dahi, geleceğe dair bir fikir edinmek için yeterli bilgiye sahip olamazsınız.

En doğru seçimi yapmak için analizleri okumanın yanında; güncel gelişmeler, global pazarda yaşanan olaylar, dünya ekonomisindeki gelişmeler ve doğal afetler gibi olayların arz ve talebe yansıması ile dengeler bir anda alt üst olabilir. İşte burada ne kadar analiz yapsanız da isabetli yatırımda bulunmadığınızı, altyapısı güçlü bir hisseye sahip olmadığınızı göreceksiniz. Bu nedenle, hisse senedi alırken analizleri doğru anlamanın yanında alım ve satım aşamasında doğru zamanı yakalamak oldukça önemlidir.

4. Borsa Söylemleri Sizi Yanıltmasın

Borsada yatırım yapmak ve doğru hareket etmek için kendi çalışmalarınızı baz alın. Çok iyi tespitlerde bulunmanız ve somut verilerle yola çıkmanız size başarıyı getirecektir. Ancak borsanın başına bela dedikodular ile hareket ederek somut bilgileri asla bir kenara bırakmayın. Bu sizin için ciddi bir kayıp olabilir.

5. Hisse Senetleri İle Geniş Portföye Sahip Olun

Ciddi bir yatırım yaparak elinizdeki sermayeyi tek bir alanda değerlendirmek isteyebilirsiniz. Ancak bu durum, yüzde ellinin üzerinde riski sizin için beraberinde getirecektir. Burada, elinizdeki sermayenin bir kısmını emin olduğunuz alanda hisse senedi alarak kullanın. Kalan kısmında ister tek parçada isterseniz de birkaç payda farklı alanlarda yatırıma çevirin. Böylelikle hisse senedi ile yatırım yaparken başarılı olmanız için daha sağlam bir zemin oluşturmuş olursunuz. Çünkü bu şekilde bir garantileme ile yatırımınızın başarısızlık sinyali vermesi üzerine bütün sermayeniz yok olmaz. Sadece başarısız olunan pay zarar eder ve diğer kısımda alınmış hisse senediniz size yine kazandırmaya devam eder.