Hiatal yetmezlik bir tür mide hastalığıdır, yemek borusu ile midenin birleştiği kısımda bu iki ortanı bağlayan bir düzenek bulunmaktadır. Bu bağlantı noktası mide asitlerinin yemek borusuna kaçmasını önlemektedir. Bu noktaya halk arasında mide kapağı adı verilir, mide kapağını oluşturan bir çok eleman vardır. Bu kapak tek yönlü bir yapıya sahiptir, bu sebeple midede bulunan gıdalar, baskılara rağmen yemek borusuna doğru hareket edemezler. Bir gıdayı çiğnerken bu mide kapakçığı dediğimiz kapakçık açılır, bu sırada yenilen gıdaların yemek borusun vasıtası ile mideye gitmesine izin verir.  

Hiatal Yetersizlik Nedir

  Endoskopik incelemeler göstermiştir ki midenin girişinde bulunan bu yapı bir çıkıntı halindedir. Bu yapıda meydana gelecek bir bozulma sonucunda mide içerisinde bulunan mide asidi yemek borusuna çıkmaktadır. İşte bu bozukluğa hiatal yetmezlik adı verilmektedir. Bu hastalık genelde mide fıtığı hastalığı ile beraber ortaya çıksa da, hiatal yetmezlik sorunu şiddetlenirse mide fıtığı ve reflü ile birlikte de görülebilir. Hiatal yetmezlik eskiden genellikle 50 yaş üstü insanlarda görülmekteydi fakat günümüzde asitlik içeceklerin çok fazla bulunması ve sağlıksız besinler sonucunda bu hastalığın görülme sıklığı gençlere hatta çocuklara bile rastlamıştır. Genel olarak hiatal yetmezlik aşırı kilo sorunu olan şahıslarda görülebilmektedir.  

Hiatal Yetmezlik Nasıl Anlaşılır

  Hiatal yetmezlik hastalığı üç adet tetkik sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bunlar;

  • Üst sindirim sistemi röntgeni
  • Endoskopi
  • Özofagus Manometrisi

Hiatal Yetmezlik Tedavisi

  Hiatal yetmezlik tanısı konulan kişiler genel olarak öncelikle diyete başlanır ve duruma bağlı medikal tedavi uygulanabilir. Öncelikle zararlı gıdalardan mideyi arındırmak için diyet çok önemlidir. Bazı durumlarda ilaçlar hastaya tesir etmeye bilir. Bu gibi durumlarda hastaya ameliyat önerilmektedir. Aslında hiatal yetmezlik beslenme alışkanlığı ile alakalı bir durumdur. Beslenme rutininizde yapacağınız ufak değişikler ile bu hastalığın önüne geçebilirsiniz. Sağlık kategorimizden, sizler için hazırladığımız yararlı içeriklerimize göz gezdirebilirsiniz. Sizlere bu kategoriden sunduğumuz bazı içeriklerimiz aşağıda ki gibidir.

  • Tiroit Bezi Ne İşe Yarar ve Nasıl Teşhis Edilir
  • Hpv Tedavisi Mümkün Müdür
  • Bipolar Bozukluk Nedir
  • Hipermetropi, Miyopi Nedir

Ayrıca yazı sonunda verilen internet sitemizden moda, makyaj, saç modellerinin yanı sıra diyet, yemek tarifleri ve cinsellik gibi kategorilerde uzman editör kadromuzca oluşturulmuş güzel içeriklerimizi inceleyebilirsiniz. https://www.tesetturgiyim.org/