Kişinin kendi kendini takip etmesi, son derece kolay bir işlemdir. Aynı zamanda ucuzdur. Bu şekilde hipoglisemi ataklarının tespit edilmesi ve bununla beraber gerekli önlemlerin alınmasına yardımcı olur.    

Komplikasyonların oluşmasını önlemek ya da erken tanının konulabilmesi için evde şeker takibi yapılması gerekmektedir. Bu şekilde kişinin yatış süresi azalır, aynı zamanda kişinin daha esnek bir yaşam sürmesine yardımcı olur. Bu sebeple dünya üzerindeki pek çok ülkede şeker hastalığının kontrol edilmesi için şeker ölçüm cihazı, ücretsiz bir şekilde vatandaşlara verilmektedir.

Kan Şekerini Nasıl Takip Ederim?

Kan şekerinin takip edilmesi için, ilk olarak şeker ölçüm cihazlarının kullanılması gerekmektedir. Bunun için eker çubukları yani stripler kullanılmaktadır. Makinenin küçük iğnesi yardımıyla parmak ucundan alınan kan, strip kutunsun üzerinde bulunan minik boşluğa dökülür. Bu şekilde kandaki şeker oranı makine tarafından ölçülmektedir. Bu yöntem genellikle ucuz ve güvenilir olmasıyla pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir.

Şeker ölçüm cihazları ile kan şekerinin ölçülmesi son derece önemlidir. Çeşitli ölçüm cihazları mevcuttur. Buna bağlı olarak her aletin farklı kullanım şekli ve stripti bulunmaktadır.

Evde Ne Kadar Sürede Kan Şekeri Ölçmeliyim?

Kan şekerinin ölçüm sıklığı diyabetin ihtiyaçlarını belirlemektedir. İnsülin kullanan ve gebe olan kişiler gün içerisinde 3 ya da 4 kere ölçüm yapmalıdır. Ölçümler genellikle sabah kahvaltısı, öğle, akşam ve gece yemeğinden önce aç olarak yapışmalıdır.

Kişi tam olarak aralığı tutturduğunda yani kontrolü sağladığında, ölçüm sıklığını haftada 3 ya da 4‘e düşürebilir.

İnsülin kullanmayan ve tip 2 diyabet grubunda olan kişiler, postprandial glisemi takibinin yapılması gerekmektedir. Bu diyabetli kişiler ise, kontrolünü ancak idrardaki şeker ile sağlayabilmektedir. Bunun için de düzenli olarak doktora gidilmesi gerekmektedir.

Evde Kan Şekeri Takibinin Güvenilirliği

Çoğu kişi evde şeker takibi konusunun güvenli olup olmadığını merak etmektedir. Önerilen şekilde, doğru olarak takip yapıldığında, bir sorun teşkil etmemektedir. Evde kullanılan cihazlar son derece güvenlidir. Ancak hastanedeki sonuçla, evdeki sonucun farkı yüzde 5’i geçmemeli.

İlginizi çekebilir: Şeker hastalığı tedavisi ve operasyon süreci nasıldır ?