LVD’nin açılımı “Low Voltage Directive” yani Düşük Voltaj Direktifi olup, elektrikli cihazların karşılaması gereken birtakım standartları içeren kuralları barındırır. İlk olarak 2006 yılında Avrupa Birliği Parlamentosu tarafından yayınlanan ve 2014 yılında çok ciddi güncellenen yeni standartlar 2016 yılından beri yürürlükte bulunmaktadır.

Beyaz eşyalar, televizyonlar, bilgisayarlar, tost makineleri, fön makineler vb. bütün elektrikli cihazlar Avrupa Birliği ülkelerinde satılmadan önce bu testten geçmek zorundadırlar.

LVD testi, Avrupa Birliği (AB) üyesi ve üye adayı ülkeleri ile üyelik ilişkisi olmayan ancak belirlenen standartları kullanan ülkelerde satılmak istenilen bütün elektrikli cihazların geçmesi gereken bir testtir. Cihazların CE sertifikasına sahip olmaları, LVD testinin gereksiz kılmaz. İSO dahil diğer standartlar da LVD testinin yerini tutmaz. Üreticiler bir pazara girmek istedikleri zaman LVD test sonuçlarını içeren sonuçları sunmakla sorumludur.

LVD Testi Nasıl Yapılır? Neleri Kapsar?

LVD testi, üretilen cihazın laboratuvar ortamında, günlük kullanım sırasında karşılaşılabilecek olumsuzlukların tekrarlanmasıyla gerçekleştirilir. Doğru akımda (DC) 75-1500 volt, alternatif akımda (AC) ise 50-1000 volt arasında gerilim ile gerçekleştirilir. LVD testi aşağıdaki aşamalardan oluşur;

  • Toprak hattı testi
  • Yüksek gerilim testi
  • Yanmaya karşı dayanıklılık testi
  • Kaçak akım testi
  • Toz ve su testi
  • Fiziksel dayanıklılık testi

Doğru Test Sonuçları İçin Kaliteli Laboratuvarları Tercih Edin

Ürünlerini Avrupa pazarına sunmak isteyen her işletme, yeterlilik ve akreditasyonu bulunan laboratuvarlarda ürünlerini test ettirmek zorundadırlar. Kalite sistemlerinin oluşturulması, denetlenmesi ve ekipman kontrolleri konularında müşterilerine hizmet veren Astor Mayer, bu hizmetlerinin yanında uzman kadrosu ve son teknoloji ile donatılmış laboratuvarları ile müşterilerine LVD testi konusunda hizmet vermektedir.