Özellikle farklı tadı ile tercih edilen ve şifa kaynağı olan kestane balının pek çok yararı bulunuyor olsa da balı doğru yerlerden temin etmek oldukça önemlidir. Çünkü bilindiği üzere bazı firmalar bal içerisine katkı maddeleri karıştırdıkları için balın yararlarının önüne geçmelerinin yanı sıra sağlık açısından zararlara da sebep olabilmektedirler. Bu bakımdan kestane balının en sağlıklı olanını eczanelerden ya da Akhisar nöbetçi eczane kapsamındaki nöbetçi eczanelerden temin etmeniz önem taşımaktadır.

Kestane Balı Nedir?

Kestane balının en büyük özelliği diğer ballara göre daha fazla yoğunluğa sahip olmasıdır. Aynı zamanda diğer ballara göre iki kat fazla demir içermektedir. Kestane balının besin değeri yüksek olmasından ötürü özellikle güç kaybı yaşayan kimselere karşı tavsiye edilmektedir. Kestane balının en büyük özelliği ise tat açısından diğer ballardan kolay bir şekilde farklılık göstermektedir. Kestane kokusunun yoğun bir şekilde hissedildiği kestane balının tadı da diğer ballara göre biraz daha acıdır.

Kestane Balının Yararları Nedir?

Kestana balının düzenli tüketilmesi ile sağlık açısından pek çok konuda yarar sağlamaktadır. Kestane balı yararları;

  • Hazımsızlıktan kaynaklanan mide sorunlarına iyi gelir. Günde en az bir kaşık kestane balı mideyi rahatlatmaktadır.
  • B, C vitaminleri ve demir açısından da zengin olduğu için kestane balı bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Zengin vitamini sayesinde kasların güçlenmesini, çabuk yıpranmamalarını sağlar.
  • Ilık su içerisine karıştırılarak içildiğinde boğaz ağrısına iyi gelmektedir. Özellikle öksürüğün azalmasında etkin olarak rol oynamaktadır.
  • Yanık bilindiği gibi vücutta iz bırakan yaralardır. Tıbbi tedavinin sona ermesinden sonra yanık bölgelerine kestane balı sürmek, yanık izinin geçmesine neden olmaktadır.
  • Kış aylarında sık görülen solunum yolu enfeksiyonlarına karşı da kestane balı koruma sağlamaktadır. Özellikle soğuk algınlığına karşı etkili olan bal, düzenli tüketilmesi halinde bu türden rahatsızlıkları gidermektedir.
  • Sigaradan ya da soğuk havalardan kaynaklanan kuru öksürüğün giderilmesinde kestane balı yarar sağlamaktadır. Kuru öksürük çoğu zaman rahatsız edici boyutlara varabilir ve bu durumda kestane balının kullanılması oldukça yarar sağlamaktadır.
  • Herhangi bir bölgede ağrı hissediliyorsa, o bölgeye lokal bir şekilde kestane balı sürülmesi ağrıların giderilmesinde oldukça etkili olmaktadır. Masaj yolu ile yapılacak bu uygulama sayesinde kısa sürede ağrılar azalmaktadır.
  • Antioksidan özellikleri barındırması açısından kestane balı cilde son derece yararlıdır. İster yiyerek isterseniz masaj yoluyla uygulandığında kestane balı cilt açısından temizleyici ve dinçleştirici bir etki sağlamaktadır.
  • Aynı zamanda kadın ve erkeklerde afrodizyak etkisi göstererek cinsel gücün de artmasına neden olur.
  • Tansiyon hastaları içinse tansiyonu dengeleyici özelliği bulunmaktadır.

Fakat kestane balının bu etkileri göstermesi için mutlaka eczanelerden, bakanlık onaylı ürünlerin tercih edilmesi gerekmektedir.

Kaynak: Manisa Nöbetçi Eczane