E-Ticaret yani Elektronik Ticaret, hayatımıza son yıllarda giren bir kavran. Geleneksel pazarların yerine internet üzerinden, online olarak yapılan alım satım faaliyetlerini anlatmak için kullanılan bir tanım olan E-Ticaret kavramı yakın gelecekte, alım satım faaliyetlerinin çok büyük bir bölümü için geçerli olacak.

Bilişim alanında meydana gelen gelişmeler sonucunda bilgisayar ve internet bugün günlük kullanımımızın sıradan bir parçası haline geldi. İnternete erişim hemen hemen herkes için son derece kolay ve hatta günlük hayatın son derece olağan bir parçası konumunda. Hal böyle olunca alım satım faaliyetlerinde de internet teknolojileri hakim oldu. Bugün herhangi bir ürün almak istediğimizde ilk baktığımız kaynak online ticaret platformları. Online ticaret platformları olan n11, gittigidiyor, amazon vb siteler yüksek işlem hacimlerine sahip modern ticaret pazarları haline geldi.

Online ticaret platformları hem alıcılar için hem de bu platformalar üzerinde faaliyet gösteren satıcılar için birçok avantajı bir arada sunmakta. Bu yazımızda sizlere bu avantajlardan bahsetmek istiyoruz.

Neden E-Ticaret?

İnternetten ticaret yapmak hem alıcalar hem de satıcılar için büyük avantajlar sunar. Peki, bu avantajlar nedir?

Alıcılar için E-ticaretin avantajları;

  • Mekan kısıtlaması yoktur. İnternet erişimine sahip olduğunuz her yerde alış veriş yapabilirsiniz. Aynı şekilde, beğendiğiniz ürüne sahip olmak için satıcıya fiziksel ulaşımınız olmasına gerek olmaz. Bu şekilde birden çok satıcı arasında tercih yapabilme şansına sahip olursunuz.
  • Online ticarette çok sayıda satıcı olduğu için rekabet üst düzeydedir. Rekabetin üst düzeyde olmasının en doğal sonucu da ürün fiyatlarının uygun olmasıdır.
  • Satıcılar arasında ve satılan ürünler arasında karşılaştırma yapabilir, daha önce işlem yapmış alıcıların geri dönüşlerini göz önüne alarak en yüksek fiyat/performans oranına ulaşabilirsiniz.

Satıcılar İçin E-ticaretin avantajları

  • Satıcılar için eticaretin en büyük avantajı daha fazla alıcıya ulaşabilmektir. Geleneksel pazarların aksine, internet erişimi olan her alıcı sizin için potansiyel bir müşteridir. Ülkemiz için konuşacak olursak, ülke nüfusunun %90’a yakını sizin potansiyel müşterini konumdadır.
  • İnternet üzerinde yapılan satışların verilerini hızlı ve anlık olarak takip edebilir, satış politikalarınızı bu veriler ışığından koordine edebilirsiniz.
  • Satış maliyetlerinizi minimum seviyede tutabilirsiniz. Maliyetlerinizin azalması satışlarınızın artması ile birleştiğinde bunun doğal bir sonucu olarak da karlılığını artar.
  • Kaliteli ve profesyonel bir iş yönetim süreci ile kısa bir sürede ülke çapında bilinirliğinizi ve marka değerinizi arttırabilir, faaliyet gösterdiğiniz sektörde lider konuma gelebilirsiniz.

E-Ticarette Dikkat Edilmesi Gerekenler

E-ticaret , geleceğin ticaret şeklidir. Yakın bir zamanda, belirli alanlar dışında birçok alanda geleneksel pazarlar yerini online ticaret platformlarına bırakacak. Bu sebeple zaman kaybetmeden bu alanda yerinizi almanız ve iş süreçlerini takip etmeye başlamanız işletmenizin geleceği açısından son derece doğru bir karar olacaktır.

İnternetten ticaret yapmak, karlı olduğu kadar dikkatli hareket edilmesi gereken bir konudur. Bu noktada alanında uzman ve profesyonel kişilerden destek almak, en güncel alım satım verilerine erişim sağlayabilmek, süreçlerin profesyonel olarak yönetilmesinde son derece önemlidir. Marka değerinizin hızlı bir şekilde yükselmesi ve daha fazla müşteriye ulaşmak için gerekli adımları atmak ancak doğru ve etkili veriler ışığında mümkün olacaktır.