Manisa’da bir ihbarı değerlendiren zabıta ve polis ekipleri, hayvan damında hayvan yemiyle ekmek üretimi yapan bir işletmeye yaptığı operasyonla hijyensiz koşullarda üretilmiş çok sayıda ekmeğe el koydu.
Manisa Yunusemre Beledeyesi’ne bağlı Zabıta Müdürlüğü, polis ve Yunusemre İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri kendilerine gelen ihbar üzerine hijyensiz koşullarda ekmek üretimi yapan bir işletmeye baskın düzenledi. Barbaros Mahallesi Dolgun Kümeevleri mevkiindeki bir hayvan damına gece saat 01.00 sıralarında gerçekleştirilen operasyonda yaklaşık 20 kişilik ekip, damın etrafındaki çitlerden atlayarak suçüstü baskın yaptı. “Salihli Ekmeği” adı altında sağlıksız ortamda üretilen ekmeklerin imal edildiği bölüme giren ekipler, gördükleri manzara karşısında şaşkına döndü. Bir anda karşılarında ekipleri gören işletme çalışanları, neye uğradıklarını şaşırırken kendilerinin sadece ekmek parası için çalıştıklarını söyledi. Zabıta Müdürü Cengiz Şişmanlar’ın, “Ruhsatınız nerede ?” sorusuna işçinin, “Eskiden ruhsat mı vardı” cevabı vermesi dikkat çekti. Çalışan iki kişi daha sonra zabıta ekipleri tarafından üretmek için hazırladıkları hamur masasından uzaklaştırıldı.
EKMEK İÇİN HAZIRLANAN HAMURA HAYVAN YEMİ KARIŞTIRIYORLAR
Yunusemre Belediyesi Zabıta Müdürü Cengiz Şişmanlar, sağlıksız ortamda ekmeklerin üretildiği bölümü inceledikten sonra, üretilen ekmeklerin saklandığı depoya girdi. Ekmeklerin saklandığı bölümde küflenmiş ekmekleri tespit eden Şişmanlar, ayrıca ekmeklerin renklendirilmesi için beyaz una karıştırılan hayvan yemini görünce şaşkınlığını gizleyemedi. Zabıta Müdürü Şişmanlar, kalitesiz un olarak tabir edilen beyaz unun içerisine ekmeği renklendirmek amacıyla hayvan yemi kullanılarak halkın sağlığıyla oynandığını ifade ederek, “Bu şartlarda üretilen ekmeği biz halkımıza yedirtmeyiz. Burada ekmeği renklendirmek için kullanılan hayvan yemi de bulunuyor. Bu hayvan yemlerini hamura karıştırıp ev ekmeği rengini almasını sağlıyorlar yönünde şikayette almıştık. Halkımıza buradan bir kez daha sesleniyoruz. Menşei belli olmayan, üzerinde nerede üretildiği yazmayan ekmekleri halkımız almasınlar.” dedi. Haşerelerin sardığı fırından bozma işletmenin hemen yanında bulunan koyunlar da dikkat çekerken, işletme çalışanlarının ekmek üretilen bölümde giysilerinin ortalıkta saçılmış şekilde görülmesi, ekipleri şaşırttı. Kaçak fırında yapılan incelemede fırının işletmecisi Y.A.’ hakkında da ceza işlem uygulandı. Operasyon sonunda sağlıksız ortamda üretilen ekmekler ve üretilmeye hazırlanan hamurlar zabıta ekipleri tarafından el konulduktan sonra imalathane ve ekmeklerin saklandığı bölüm mühürlendi.
“GÜNDE 12 BİN ADET EKMEK ÜRETİLİYOR’’
Zabıta Müdürü Cengiz Şişmanlar, kaçak fırında günlük olarak 12 bin ekmek üretildiğini kaydederek, “Kaçak işletmenin sahibine, şuanda gerekli yasal işlemler yapıldı. İmalat edilen 182 adet altılı ekmeklere el koyduk. Fırını, ocağı ve binayı tamamen mühürlüyoruz. Tekrar buraya gelip açma gibi şansları yok. Eğer açarlarsa savcılığa suç duyurusunda bulanacağız. Bu şartlarda baskını yapmış olmasaydık bu ekmekler satılacaktı. Burada günlük olarak 12 bin adet ekmek üretiliyor. Bu ekmekler pazarlarlarda, marketlerde ve bakkallarda satılıyor. Bu ekmekler sağlıksız ortamda depolanıyor, sağlıksız bir şekilde poşetleniyor. Nerede üretildiği belli olmayan, üzerinde nerede imal edildiği yazılmayan ekmekleri halkımızın almasını istemiyoruz. Bu konuda halkımızı uyarıyoruz.” dedi.