Bilgisayar sistemle yönetim şekline verilen isimlerden biri olan CNC makina sistemlere her türlü tezgâh üzerine itinalı bir şekilde monte edilen bir bilgisayar aracılığıyla tüm programların yönetilebilmesi işlemidir. Aynı zamanda bu işlemlerin otomatik bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için yapılan ayarlamalar CNC operatörünün yapmış olduğu düzenlemeler sonucunda ortaya çıkar.

Bunun yanı sıra CNC operatörü demek bu işlemi gerçekleştiren kişilerin tümüdür. CNC makine sistemleri 24 saat boyunca aralıksız olarak seri üretim yapabilecek şekilde tasarlanmış ve aynı zamanda hem zaman hem de enerji tasarrufu sağlayabilen makinaların genelidir. Bu nedenle genellikle plastik seramik ahşap metal kompozit ya da pleksi yüzeylerde istenen her türlü İnci detayı kesebilme kadına tercih edilen bir ürün olma özelliğini taşır.

Bilgisayarlı Kontrol Sistemleri

CNC sayısal kontrollü bilgisayarlı sistem anlamına gelir. CNC her türlü işleme takımlarının yani delme kalıpları, torna tezgâhları ve matkaplar gibi 3B yazıcıların ve bilgisayar aracılığı ile otomatik olarak kontrol edilebilen her türlü aracın işleyişlerini gözetmeksizin eğitimli kişiler tarafından istenilen prosedürleri yerine getirmesi açısından tasarlanmış olan ürünlerdir.

Ayrıca bu ürünler mini bilgisayar ya da makinelerin kontrolü olarak da işlev görür. Tüm bu işlemler mikrobilgisayar adı verilen sistemler tarafından gerçekleştirilir. Aynı zamanda program delme kartlarına girerken CNC makinası, verilen talimatların doğrudan ve geleneksel olan klavyeye benzer küçük bir kart yardımıyla sağlanıyor olması kolaylık için kullanıcıları adına önemlidir. Her türlü CNC makinalardaki daha öncesinden belirlenmiş olan sistemler bilgisayarın hafızasında saklanacak şekilde veri depolarına aktarılır.

CNC Makine Çeşitleri Nelerdir?

Freeze CNC makinesi, Torna makinesi delme makinesi, taşlama makinesi, ayarlanabilen lazer kesim makinesi, CNC plazma kesme makinesi ve bunun gibi ürünlerdir. Tüm bu ürünlerin işleyişleri bilgisayar programlaması üzerinden gerçekleştirildiği için öncesinden verilen talimatlara uyma zorunluluğu bulunur.

Bu makineler genellikle otomotiv ve tarım sektöründe sıklıkla kullanıldığı için hata payı olmaması adına gerekli bakımları düzenli olarak gerçekleştirilmesi gerekir. Bakımı aksayan ya da mevcut cihazın elektronik aksam da yaşanabilecek bir problem büyük sonuçlara yol açabilir. Özellikle fabrikalarda kullanılan CNC makinaları seri üretim yaptığı için yaşanabilecek en ufak bir hata büyük bir mal kaybına sebebiyet verir. Bu nedenle CNC kullananlar yani CNC operatörleri alanında deneyimli ve uzmanlaşmış kişiler tarafından seçilirken bu cihazların bakımlarının da sıklıkla gerçekleştiriliyor olması oldukça önemlidir.

Bilgisayarlı Kontrol Sistemi

Bunun yanı sıra hatasız bir üretim için ideal olan CNC makinaları bilgisayarlı kontrol sistemleri ve teknik ofset bilgileri kalıcı olarak mevcut tezgâhlarının hafızasında saklayabilecek şekilde tasarlanmış ürünlerdir. Bu nedenle her üretim aşamasında tekrardan bir programlamaya ya da mevcut durumu değiştirme gibi bir durum söz konusu olmayacağı için kolay bir kullanım sağlar. Bunun yanı sıra CNC operatörleri kullanılan bazı veri tabanlı bilgisayarlar sayesinde uzaktan kumandayla da bu makineleri yönetebilirler. İncelemek için: https://www.sanayiden.com/cnc-makinalar-cnc-sanayi-sanayi-urunleri

Tüm bu işlemleri gerçekleştirirken aynı zamanda delik açma kesme tornalamaya da büyütme gibi işlemleri de belirlenen zaman çerçeveleri içerisinde oturtarak kısa süre içerisinde teslim edilebilmesi adına kullanılan ürünlerdir.

CNC Makinaları Nerelerde Kullanılabilir?

Genellikle seri üretim yapılabildiği için büyük ölçekli fabrikalarda kullanılabilen ürünlerdir. Bunun yanı sıra iç ve dış dekorasyonlarda, küçük ahşap panellerde, tabelalar, pervazlar, müzik aletleri, mobilyalar ve buna benzer kapı oymaları gibi yerlerde de ufak CNC makinaları kullanılabilir. Büyük makinalar yüksek devirde ve performansta çalışırken ufak CNC makineleri daha küçük işlemleri gerçekleştirebilmek için tasarlanmış hafif ölçekle cihazlardır.

Bu cihazların kullanılabilmesini öğrenmek ortalama çalışma süresine bağlı olacak şekilde 2 yıl olarak düşünülebilir. Farklı nitelikteki malzemeleri istenilen şekilde sokabilmesi açısından tercih edilen CNC makinaları bilgisayarlı numerik kontrol sistemi ile birlikte çalışır. Bunun yanı sıra CNC takım tezgâhlarında kullanılabilen bazı cihazlar şu şekilde sıralanabilir. Yatay torna, oyma makinesi, ahşap işleme, tezgâhlama ve cnc dik işleme merkezi olarak düşünülebilir.