Bebeklerde ek gıdaya geçişle ilgili bilgiler veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Gonca Aslan "Ek besini ana öğün, anne sütünü ise destekleyici öğün haline getirirsek 24. ay sonuna kadar anne sütü devamlılığını sağlayamayabiliriz. Ek gıda miktarı arttırıldıkça bebeğiniz daha az emmeye ihtiyaç duyar bu yüzden ek gıdaya geçiş oldukça yavaş olmalıdır" dedi.


Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Gonca Aslan, bebeklerde ek gıdaya geçişle ilgili açıklamalarda bulundu. Ek gıdaya geçiş için en ideal zamanın 6. ay sonu olup geçişin yavaş olması gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Gonca Aslan, "Ana beslenme ögesi anne sütü olup ek gıdalar sadece destekleyici unsurdur. Amacımız bebeğinizin ilk 2 sene anne sütü ile beslenmesidir" ifadelerini kullandı.

Ek gıdaları hazırlarken kesinlikle süzgeç ya da blender kullanılmamalı, besinler çatalla ezilmelidir diye vurgulayan Uzm. Dr. Aslan, "Bebeğimiz yutamayacak, bebeğimiz boğulacak kaygısıyla çatal yerine süzgeç ya da blender kullanmayın, henüz dişleri olmasa dahi bebekler pütürlü gıdaları rahatça yiyebilirler. Tüm ek besin miktarı 6. ayda günde toplam 1 kahve fincanını, 7. ve 8.ayda 2 kahve fincanını 9. Ay sonrası da 2 çay bardağını geçmemelidir" dedi.

Bebeğinizin tüm yaşamı boyunca sağlıklı olabilmesi için ilk yaş beslenmesinin önemine vurgu yapan Uzm. Dr. Gonca Aslan, ek gıdaya geçiş döneminde dikkat edilecek diğer önemli maddeleri sıraladı.

Ek Gıda Döneminde Dikkat Edilecek Noktalar

  • Bebeğe verilecek tüm gıdalar; ilk bir yıl şekersiz, tuzsuz ve baharatsız olmalıdır.
  • Sadece yemeğin suyunun değil içindeki tanelerinde verilmesi gerekmektedir.
  • Et ve tavuk suyu sanıldığı kadar besleyici değildir. Ayına uygun olarak bu besinlerin kendisinin de verilmesi önemlidir.
  • Yeni başlanacak ek gıda mutlaka bebek açken verilmelidir.
  • Ek besinler bebeğe kaşık fincan ya da bardakla verilmelidir. Ek gıda hazırlanırken gıdalar çatalla ezilmeli, süzgeç ya da blender kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • Bebeğe hazırlanacak gıdalar taze olmalı, konserve, hazır çorba, çay, kolalı gıdalar verilmemelidir.
  • Ek gıda taze hazırlanma sonrası buzdolabında muhafaza edilemiyorsa en fazla 2 saat oda ısısında bekletilmelidir.
  • Lezzeti beğenilmeyen ek besinlerde ısrarcı olunmamalı bırakılıp birkaç gün sonra denenmelidir.
  • Bebek beslenmesi sabır ve dikkat gerektirir. Bebeğe gösterilen gergin, öfkeli, ısrarcı tavır ve davranışlar onun gıdaları reddetmesine neden olabilir.
  • Bebeğinizin 0-1 yaş aralığında yeterli ve doğru beslendiğinin en iyi göstergesi aylık olarak büyüme ve gelişmesinin takibidir.