Türk Ceza Kanunu’nun 243. maddesinde yer alan Bilişim Sistemine Girme suçunun gerçekleşebilmesi için; bir kişiye ait herhangi bir dijital platforma veya sosyal medya hesabına kişinin izni olmadan gizlice girilmesi gerekir. Başka herhangi bir duruma gerek kalmaksınızın, ne kadar süre hesaplarda kaldığı, ne işlemler yaptığına bakılmaksızın bilişim suçu işlenmiş sayılır. 243. maddede açıkça belirtilmiş olup hukuka aykırı bir şekilde sisteme girilmesi suçu işlemeye yeterli bir nedendir, sistemde yer alan verilerin kullanılıp kullanılmamasına bakılmaksızın gerekli olan cezai işlemler uygulanmalıdır. Bu işlemler ve daha fazlası için tıklayınız, ayrıca bu sayede gerekli bilgilere de ulaşabilirsiniz. 

Günümüzde oldukça popüler olan sosyal medya; bağımlılık yaratan bir platformdur ve kişilerin özel hayatlarını, görüntülerini, videolarını paylaştıkları hesaplardır. Kişiler bu yüzden sosyal medya hesapları tehdit unsuru olarak görmezken gelişen teknoloji ile birlikte kişisel bilgilerin gizliliği, bütünlüğü ve korunması büyük risk altına girmektedir. Bu açıklarla kişilerin bilişim sistemlerine girme suçları artmıştır.

Kişinin Sosyal Medyasına İzni Olmadan Girmek Suç Mudur?

Bilişim Sistemine Girme suçunun gerçekleşmesi için, kişinin dijital platformuna kendi rızası olmadan girilme yeterli olmaktadır. Sosyal medya hesapları; kişilerin verilerini depoladığı bir ortamdır. Bu nedenden dolayı kişinin izni ve rızası olmadan, hukuku uygun olmayan bir yolla başkasının sosyal medya hesabına girmek ve sosyal medya hesabında bir süre kalınmaya devam edilmesi bilişim suçunun ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Sisteme haksız olarak giriş yapması, suçun oluşması için yeterlidir.

Kişinin rızası ve izni varsa sosyal medya hesaplarına giriş yapmak ve orada bazı verileri düzenlemek bilişim suçlarına dahil edilmemiştir. Burada en kritik nokta kişinin rızasının var olup olmadığıdır. Başkasına ait sosyal medya hesabında veya bilişim sisteminde yapılan fiilin niteliğine bağlı olarak ağırlaştırıcı ve hafifletici sebepler vardır. Verilecek cezalar fiilin niteliğine göre belirlenecek olup adli para cezası veya hapis cezası olarak gerekli cezai yaptırımlar uygulanır.

Böyle bir durumla karşı karşıya sosyal medya hesabını sahibi, yasal süreçler içinde suç duyurusunda bulunmalıdır.