Çatıların bakım, onarım ve yalıtımının düzenli olarak yapılması yapıların dayanıklılığının artırılmasında ve uzun ömürlü olmalarının sağlanmasında son derece önemli rol oynar. Çatı kaplama işlemi metal, beton ya da ahşap çatı iskeletlerinin çeşitli malzemeler kullanılarak kaplanması işlemine verilen isimdir. Protan Turkey tarafından yüksek kalitede üretilen membran ürünleri çatıların yalıtımının sağlanması için en sık kullanılan malzemelerdir.

Çatı kaplama malzemeleri birçok farklı çeşide sahiptir. Çatı kaplama uygulamaları sırasında uygulamanın yapılacağı alan özelinde malzeme seçilmesi oldukça önemli bir konudur. Kullanılacak olan çatı kaplama malzemeleri belirlenirken ülke, bölge, coğrafya ve iklim özellikleri gibi etkenler dikkate alınmalıdır. Aşırı soğuk ya da aşırı sıcak şeklinde kendini gösteren sert hava değişimleri yalnızca binaların yapı malzemelerinde değil çatıda da yıpranmalara ve aşınmalara neden olabilmektedir. Bu yüzden doğru ve kaliteli yalıtım malzemeleri kaliteli işçilikle uygulanmalı aynı zamanda çatıların bakım ve onarım işleri aksatılmamalıdır.

Çatı Kaplama Malzemelerinin Birçok Çeşidi Vardır

Protan Turkey tecrübesiyle üretilen ve yüksek kalitesi ile dikkat çeken Protan SE membranlar hem düz hem kavisli yerlere uygulanabilirler. Esnetilmiş ve yumuşatılmış özellikleri ile dikkat çeken PVC membran ürünleri her tür iklime ve hava koşuluna uyum sağlayabilir. Açıkta kalan çatı yüzeylerinde kullanıma uygun polyester donatı takviyeli bir PVC membran olan Protan SE membranlar; vakumlu çatı sistemlerine gevşek şekilde döşenebilir, serme yöntemiyle uygulanabilir ya da mekanik olarak sabitlenebilir. Sıcak ve soğuk çatılar da dahil olmak kaydıyla her tür alt tabakaya ve yüzeye uygulanıp döşenmeleri mümkündür. Düz, eğimli ve kavisli çatıların tüm şekillerinde ve kombinasyonlarında kullanılabilmelerinin yanı sıra açık çatı montajına yönelik olarak vakumlu ve mekanik sabitleme sistemlerinde de tercih edilebilir. Bu çatı sistemleri yenileme projelerinde ve yeni yapılardaki düz ve eğimli çatılar için uygun olarak kabul edilmektedir.

Çatıların temel görevleri binaların en üst kısmına gelen yağmur ve rüzgar gibi etkileri de bunların darbelerini de yakalamak ve oluşan baskıyı en az seviyeye indirmeye çalışmaktır. Çatıların tüm çevresel etkilere karşı güçlendirilmiş olması alttaki yaşam alanlarına zarar gelmesini etkileyen son derece önemli bir etkendir.

Uygulama alanına göre kaliteli malzemeler seçilerek uygulanan çatı izolasyon çalışmaları; yapıların ilk günkü kalitelerinin korunmasında ve dayanıklılıklarının artırılmasında önemli bir rol oynamaktadır.

Protan Turkey İçin Öncelik Müşteri Memnuniyeti

Protan Turkey tüm çatı tiplerinde kullanılabilecek özellikte ve çeşitlilikte olan membranlarını üst düzey kalite ile üretmekte bu sayede hem sektörün hem müşterilerinin gereksinimlerini eksiksiz bir şekilde karşılamayı başarmaktadır. Protan Turkey’in çatı ve membran çözümleri sunmaya yönelik çalışmaları kapsamında ürün yelpazesinde yer alan sentetik membranlar elastomer ve plastik hammaddelerden üretilirler. Tek kat halinde uygulanabilen sentetik membranlar sahip oldukları kimyasal özellikler nedeniyle oldukça da uzun ömürlüdürler. Ek yerleri ısı ve kimyasal sıvı gibi işlemlerle birleştirilebildiğinden alev kaynağı kullanılması gereksinimi ortadan kalkar. UV, rüzgar gibi dış etkenlere olan dayanıklılığı sayesinde en çok kullanılan su izolasyon membran çeşitlerinden biridir.

Sentetik membran çeşitlerinden bir diğeri termoplastik malzemeler olup ısıl işlemden geçirilip yeniden işlenebilen ürünler PVC, FPO-TPO, HDPE, ECB şeklinde gruplandırılırlar. Yüksek kaynak performansı, uzun hizmet süresi, bitki kökü dayanımı, iklim koşullarına dayanıklılık, su sızdırmazlık, delinme dayanımı, yüksek yangın dayanımı, UV dayanımı, yüksek mekanik dayanım, elastikiyet, kolay uygulanabilirlik ve tamirat sentetik membranların başlıca özellikleridir.

En kaliteli malzemeler kullanılarak Protan Turkey tarafından üretilen sentetik membranlar iki farklı metot kullanılarak kaynaklanabilmektedir. Bunlardan ilki kaynak makinesinin kullanılmasıdır. Tek sıra kaynak çatı uygulamalarında, çift sıra kaynak ise tünel ve temel uygulamalarında tercih edilir. İkinci yöntem ise el kaynak makinesiyle uygulanır.

Yaklaşık 40 yıllık uygulama geçmişine sahip olan PVC membranlar; betonarme teras çatılarda, membranlı hazır panellerde, bahçe ve otopark teraslarında, hafif metal çatılarda, metro, demir yolu ve kara yolu tünellerinde, temel ve perde duvarlarında, gölet ve süs havuzlarında, içme ve kullanma suyu depolarında gerçekleştirilen yalıtım uygulamalarında oldukça yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.