Dünyada her 4 kişiden yaklaşık 3’ünde kötü ağız kokusu şikayeti bulunduğunu belirten Karşıyaka Diş Hekimi Ceren Okur Altuğ, bu durumun kişinin sosyal hayatını ve psikolojisini olumsuz yönde etkilediğini belirterek kötü ağız kokusunun nedenleri ve çözümleri hakkında bilgi verdi.

En yaygın nedenin et ve süt ürünleri, soğan, sarımsak gibi besinlerin sık tüketiminden kaynaklandığını belirten Dr. Ceren Okur Altuğ, diyet, düzenli diş fırçalama, dil ve yanağın da fırçalanması gibi basit yöntemlerle kötü ağız kokusunun geçebileceğini belirtti.

Diğer yaygın neden ise ağız içerisindeki diş çürüğü, diş eti hastalığı gibi problemler. Ağız içerisindeki problem çözüldükten sonra hastaların %90’ının şikayeti sona eriyor.

Bazen kötü ağız kokusu reflü, sinüzit, şeker hastalığı gibi bazı hastalıkların habercisi de olabiliyor. Bu sebeple sakız, gargara gibi yöntemlerle ağız kokusunu maskelememek gerekiyor.

Bunun yerine bir diş hekimine başvurarak diş ve ağız sağlığını kontrol ettirmek ve gerekliyse tedavi olmak, bol su tüketmek, düzenli diş ve ağız bakımı yapmak, sebze ağırlıklı beslenmek gerekli. Tüm bunlara rağmen ağız kokusu geçmiyorsa kulak burun boğaz doktoruna, gastroenteroloji doktoruna başvurulmalı.

Yazının tamamını http://cerenaltug.com/yazilar/agiz-kokusunun-sebepleri/ adresinden okuyabilirsiniz.