Çocuklarla anne - babaların evde birlikte geçirdikleri zaman, çocukların bilişsel gelişimleri ve sosyal becerileri açısından önemlidir. Özellikle teknolojik imkanların çocukları olumsuz etkilemeye başladığı günümüzde ailecek yapılacak keyifli etkinlikler çocuklar için ayrı bir öneme sahiptir. Çocuklarla evde yapılabilecek etkinlikler ile onların hem enerjileri dizginlenebilir hem de zihinsel, bedensel gelişimleri olumlu yönde desteklenebilir. Evde yapılan etkinlikler sayesinde çocuklar; duygu, düşünce ve izlenimlerini farklı araçlarla daha iyi yansıtabilirler. Bu yazımızda 6 yaş ve üzeri çocuklar ile evde yapılabilecek etkinlikleri sizler için derledik.

6 + Yaş Çocuklar için En Güzel Etkinlikler ve Oyunlar

Aslında birçok etkinlik ya da oyundan bahsetmek mümkün ama ne anne-babaların bu kadar uzun bir yazıyı okumaya zamanı var, ne de çocukların bu kadar çok oyunu oynamaya. Onun için en güzel evde yapılabilecek etkinlik önerilerini sizin için bir araya getirdik. Haydi, hemen okuyun

#1 Parmak Kukla Etkinliği

İlk olarak çocukların, küçük bir kağıdın üzerine istedikleri boya malzemeleri ile istedikleri şekiller çizmelerini sağlayın. Sonrasında bu kağıdı sizin de yardımınız ile ince bir külah şekline getirsin. Renkli kağıtlar ile külahın üzerine ağız, burun, kaş, göz yaparak yapıştırın. İp ile parmak kuklanıza havalı saçlar yapabilirsiniz. Parmak kuklalarınız hazır oldu. Eğlenceli ve değişik sesler çıkartarak parmak kuklalarınızla keyifle oynayabilirsiniz. Eski bir çorap, gözler için düğme ve renkli kumaşlarla saç yapabileceğiniz kukla da eğlenceli el kuklası modellerinden birisidir.

#2 Hayalimdeki Yer Oyunu

Evin içinde ya da varsa bahçenizde karton kutular ile yapabileceğiniz bir oyun alanı, çocukların en çok sevdiği oyunlar arasındadır. Birden fazla karton kutuyu birbirine ekleyerek kendinize harika bir şato inşa edebilirsiniz. Özellikle birden fazla çocuğun olduğu evlerde anne ve babaları bir süre rahat ettirecek en etkili etkinliklerden birisidir. Kartonların dış kısımlarını çocuklarınızla boyayıp süsleyebilirsiniz. Kartondan oyun alanınızı hayal gücünüze ve alanınıza bağlı olarak farklı materyaller ile genişleterek süsleyebilirsiniz.

#3 Dijital Zeka Oyunu MentalUP

Çocukların oynamaktan yorulduğu ya da somurtarak köşesinde beklediği zamanlarda onu MentalUP ile ödüllendirebilirsiniz. 4 yaş ve üzeri çocukların; hatta yetişkinlerin bile severek kullandığı bir zeka oyunları uygulaması olan MentalUP her gün 20 dakikalık egzersizlerle zeka becerilerinin gelişimini destekliyor. Milyonlarca ailenin güvenerek tercih ettiği zihinsel becerileri geliştiren oyun MentalUP’a şimdi göz atın.

#4 Üfleme Oyunu

Pipet, sulu boya ve kağıt ile çocuklarınızın keyifle eğlenebileceği harika bir oyun. Kağıdın üzerine damlatılan sulu boya veya mürekkebi, pipet ile üfleyip dağıtarak kağıt üzerinde değişik şekiller oluşturabilirsiniz. Eğer pipet bulamıyorsanız, kartonu rulo yaparak pipet şeklinde kullanabilirsiniz.

#5 Doğa Defterimde

Resim yapmayı seven çocuklar için hayal güçlerini defterlerine yansıtabilecekleri eğlenceli bir aktivite. Öncelikle çocuğunuzdan gözleri kapalı bir şekilde bir doğa manzarası düşünmesini isteyin. Çeşitli sorularla, örneğin

“Şu an gördüğün yerde ne kadar ağaç var?”

“Şu an gördüğün yerde deniz var mı?” gibi, çocukların hayal güçlerini canlandırmalarına yardımcı olabilirsiniz.

Daha sonra çocukların başka bir şeyle dağılmalarına izin vermeden resim defterinin başına oturun. Sizin de çocuğunuzla beraber resim çizmeniz, onu teşvik edecektir. Yaptığı resimde fikirleriniz ile çocuğunuza destek olabilirsiniz.

çocuklar için resim oyunları

#6 İplerle Resim

İlk olarak dilediğiniz uzunlukta bir ipi, kullanılmayan bir zemin veya kağıt üzerinde istediğiniz renklere boyayın. Daha sonra ipi dairesel şekiller oluşturacak şekilde defterinizin arasına yerleştirip ucunu defterin dışından bırakın. Defterin kapağını kapatarak, bastırın ve ipi hızlıca çekin. Bu etkinlik ile birbirinden güzel resimlere sahip olacaksınız. Daha sonra boş kalan alanlara farklı çizimler yapabilirsiniz.

#7 Eşyalarımı Düzenliyorum

Çocukların kendi oyun alanlarını derli toplu tutmalarını sağlamak için uygulanabilecek harika bir oyun. Bu oyun ile çocuklar düzenli olmayı öğrenirken aynı zamanda eğlenerek çalışma alışkanlığını da edinebilirler.

Eğer odasını ve oyun alanını toplamayı sevmeyen bir çocuğunuz varsa işe, bu dağınıklığın sizi ne kadar üzdüğü ve yorduğunu anlatarak başlayabilirsiniz. İlk olarak odasını toplamayı bir görev değil bir oyun olarak yansıttığınızda ve çocuğunuzla beraber işe giriştiğinizde sonuç olarak çok eğlenmiş olacak ve düzenli bir alana sahip olacaksınız. Eğer çocuğunuza kazandırmak istediğiniz bir alışkanlık var ise çocukluk evresinde ona bu alışkanlıkları, oyun aracılığıyla kazandırabilirsiniz. Böylece hem keyifli vakit geçirmiş hem de çocuğunuzun çeşitli beceriler kazanmasına olanak tanımış olacaksınız.