Senelerdir herkese diyet alışkanlıklarının keyifli hale gelmesi için danışmanlık veriyoruz ve bunun sağlıkla birlikte mutluluğu da beraberinde getirdiğini iddia ediyoruz.

Nasıl mı?

Haydi 2019 yılı değişim senemiz olsun. Bugüne kadar bildiğimiz bazı gerçekler üzerinde bir kez daha düşünelim.  Çünkü koşulsuz doğru olduğunu kabul ettğimiz yanlışlar bizi en çok yanıltan etmenler. Acaba bize kilo aldıran şey aldığımız kalorilerden çok, bu kalorilerin içerikleri mi?

YEDİKLERİMİZİN KALORİSİ Mİ, BESİN DEĞERİ Mİ?

 Bunu açıklamak için önce size bir sorum var! Sizce abur cuburla dolu 550 kalorilik bir tabakla, sağlıklı yemeklerle dolu 550 kalorilik bir tabağın vücutta dönüşümü aynı olabilir mi? Bedenimiz için o besinin kalorisinden çok bize kazandırdıkları önemlidir. Örneğin, 550 kalorilik sağlıksız bir tabak yediğinizde o an için mutlu olursunuz ama beden ona lazım olan besin ögelerini alamadığından iştahınızı açık tutup sürekli yemek istersiniz. Bu da size kilo aldırır. Bir süre sonra zihnin de devreye girerek o yemeği yediğin zamanı düşünüp mutlu olduğunuzu zannedersiniz ve beden buna bağımlı hale gelir. İşte bu noktada duygusal yemeler başlar bir şeye canınız sıkıldığında ya da tam tersi mutlu olmak istediğinizde hep yemeğe yönelirsiniz. Hâlbuki 500 kalorilik dengeli ve güzel bir tabak yendiğinde vücut gerekli besin ögelerini aldığı için yeme arayışını keser ve sahte açlık krizleri yaşamazsınız.

Hedeflenen bu noktaya gelebilmeniz için öncelikle sizin kendinizi dinlemeyi öğrenmeniz gerekir. Aşırı yediğiniz bir yemek sofrasından kalktığınızda halsiz, şişkin fakat daha sağlıklı bir yemek sonrasında çok daha enerjik ve iyi hissettiğinizi fark edip, bu ayrıma varabilmeniz oldukça kolay. Bu davranışın alışkanlığa dönebilmesi için irade ve disiplinle pes etmeden devam ederseniz sağlıklı yemek yaşam stiliniz ve mutluluğunuz olacaktır.

O yüzden lütfen kalorilere değil gıdaların içeriğine ve kalitesine odaklanın. O gıda size ne sağlayacak, sizi gerçekten besleyecek mi yoksa o anlık sahte bir mutluluk ile sizi bağımlısı haline mi getirecek? Dolayısıyla diyet mutluluktur derken size yedikleriniz ile mutlu olma alışkanlığı kazandırmaktan bahsediyorum ki gerçek başarı budur. Bunu yapmanın da bir süreci var elbette. Şimdi size bu yolda ilerlerken, o noktaya varman için yapman gereken 10 adımı açıklıyorum.

1.    Diyetinde SMART hedeflerini belirle, peki nedir bu SMART hedefler? Sana özel (Specific), belirli sınırları olan (Measurable), başarılabilir (Achievable), gerçek (Realistic) ve sürdürülebilir (Trackable) diyet hedefini oluştur. Bu sefer kendine dürüst ol, abartılı hedefler yerine ulaşılabilir adımlarla ilerle ve geldiğin her noktayı takdir et, asla pes etme.
2.    Değil 2019, 2219 da gelse değişmeyecek tek şey su ve bitki çayı tüketimi. Yeterli ve düzenli sıvı tüketimi ile içini temizle, organlarını mutlu et, vücudunda detoks etkisi yarat.
3.    Yeni trend olan ‘mindful beslenme’yi önemse. Mindful beslenme, yemeğini yavaş yavaş ve tadını çıkararak yemeyi önermektedir. Ne yediğinin farkına varmak, aşırı yemeyi önler.
4.    80 / 20 kuralına uy. Kaçamak yapacağın günleri belirle, ancak bunlara takılmadan bir sonraki öğünde bunları dengelemeye odaklan.
5.    Diyetine elma sirkesi ekle. Elma sirkesi kan şekeri seviyesini dengelemek de dahil olmak üzere birçok etkili yararları vardır. Yemeklerini elma sirkesi ile lezzetlendirebilirsin ya da içtiğin suya ekleyerek de faydalarından yararlanabilirsin. Kan şekeri dalgalanmaların varsa yemek yerken içtiğin suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi eklemeyi unutma. Hiç sevmezseniz limon da aynı işlevi yerine getirecektir.
6.    American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan araştırmalar, süt ürünlerindeki kalsiyumun abdominal(karın bölgesi) kilo alımını azalttığını veya kilo vermeye teşvik ettiğini belirtmektedir. Dolayısıyla, kalsiyum içeriği zengin süt ve süt ürünleri özelikle de kefir karın bölgesindeki yağlanmayı önlemeye yardımcı olur. Düzenli tüketimini ihmal etme.
7.    Bol bol lifli besinler tüket. Çözünür lif içeren besinlere tam tahıllar, elma, baklagiller, lahana, kök sebzeler, yulaf ezmesini örnek olarak verebiliriz. Çözünür lif su emer ve yiyecekleri sindirim sisteminizden geçerken yavaşlatmaya yardımcı olan bir jel oluşturur. Araştırmalar, çözünür liflerin doygunluğu artırarak kilo vermeye yardımcı olduğunu, bağırsak hareketlerini rahatlattığını göstermektedir. Kabızlık çektiğinizde kullandığınız ilk şey sinameki içeren bağırsakları tembelleştiren bitki çayları olmasın.
8.    Baharatlar, yemeklerimize lezzet ve sağlık katar. Birçok çalışmada elde edilen veriler kimyon, tarçın, zerdeçal, zencefil, pul biber, sumak gibi baharatların bazal metabolik hızı arttırabileceğini ve kilo vermede destekleyici olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle mutlaka yemeklerini baharatlarla renklendir.
9.    Günlük rutininden çık, hayatına hareket kat. Ama seçtiğin etkinlik ne olursa olsun düzenli yap. American College of Sports Medicine, kilo kaybı için tempolu yürüme gibi orta yoğunluklu aerobik aktiviteleri 150-250 dakika (30-45 dakika, haftada 5 gün) ; güçlü aerobik aktiviteleri ise haftada en az 75 dk önermektedir. Adım sayar kullanıyorsan, kilo almayı önlemek için günde ortalama 10.000 adım atmayı ihmal etme.
10.    Bazen en mükemmeli yapmalıyım derken hiçbirşey yapamayız. Hadi bir yere hayatında en sık yaptığın beslenme hatalarını yaz, artılarını eksilerini değerlendir ve içinden bir tanesini değiştirmekle başla. Bu değişimi artıya çevirdikten sonra adım adım diğerlerine geç. Ama kendini asla eksi olarak eleştirme ve acele etme. Bazı davranışların alışkanlığa çevrilmesi için biraz zaman alır, asla pes etme