Ankara denince akla gelen yerlerden bir tanesi de Tunalı Hilmi Caddesi’dir. Tunalı Hilmi, Paris’te Champs-Elysees, Amsterdam’da P.C. Hoofstraat, New York’ta Fifth Avenue ya da İstanbul’da İstiklal Caddesi veya İzmir’de Kıbrıs Şehitleri Caddesi gibi bir yaşam ve alışveriş caddesi olarak geçmektedir. Bir çok mağazanın, restoranın ve barın bulunduğu caddede günün her saati yapacak bir şeyler bulmak oldukça kolay.

Tunalı Hilmi Kimdir?

1871- 1928 yılları arasında yaşayan Tunalı Hilmi, Türk siyasetinin önemli isimlerinden bir tanesidir. Jön Türkler’den birisi olan Tunalı Hilmi, Atatürk devrimlerine kaynaklık edecek olan geleceğe yönelik kanun teklifleri ve önergeleri ile bilinen yenilikçi bir insandı. Kendisi ayrıca kadınlara seçme ve seçilme hakkı getirilmesini mecliste dile getiren ilk kişidir. Bir dönem Madrid’de ve Mısır’da yaşayan Tunalı Hilmi’nin bir çok yazılı eseri bulunmaktadır. Bu eserlerden “Un projet d’organisation de la souverainete du peuple en Turquie” Fransızca yazmış olduğu eser en önemlisidir ve daha sonra Fransızcadan, Türkçeye “Tunalı Hilmi’nin Halk Hakimiyeti Risalesi ve Anayasa Tasarısı” olarak çevrilmiştir. Kendisinin heykeli, Tunalı Hilmi Caddesi’nin başında yer alan Kuğulu Park içinde yer almaktadır.

Tunalı Hilmi Caddesi

Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı olan Kavaklıdere semtinde bulunan Tunalı Hilmi Caddesi, Ankara’nın uzun caddelerinden bir tanesidir. Cadde üzerinde mağazalar, restoranlar, barlar ve kafe tarzı işletmeler bulunmaktadır. Çoğunlukla genç nüfusun ilgi duyduğu caddede trafik tek yönlü akmaktadır ve oldukça yoğundur. Kuğulu Park ile başlayan cadde, Esat Caddesi ile kesiştiği noktada sona ermektedir. Cadde, Ankara’nın kalbinin attığı yerlerden birisi olarak değerlendirilmektedir. Tunalı Hilmi Caddesi ayrıca Yılmaz Erdoğan’ın Yaşayabilme İhtimali adlı şiirinde de “Ben, senin benimle Tunalı Hilmi Caddesi’nde gezebilme ihtimalini sevdim.” mısrasında da yer almaktadır.

Tunalı Hilmi Caddesi’nde Neler Yapılabilir?

Sabah saatlerinde cadde üzerinde yer alan kafeler oldukça kalabalıktır. Buradaki kafelerde kahvaltı edebilir ya da sabah kahvesi içebilirsiniz. Cadde üzerinde yer alan çok sayıda mağazada alışverişin tadını çıkarabilirsiniz. Caddenin başında yer alan Kuğulu Park ise sizi şehrin gürültüsünden ve kalabalığından uzaklaştırarak huzurlu bir kaç saat geçirmenizi sağlayabilir. Ayrıca Kuğulu Park’ın karşısında yer alan kitapçıda biraz vakit geçirerek aradığınız bütün kitapları rahatlıkla bulabilirsiniz. Tunalı Hilmi Caddesi’nde yer alan Ertuğ Pasajı, içerisinde çeşitli sahafların ve bir çok küçük dükkanın yer aldığı uğrak bir yerdir. Ayrıca Tunalı Pasajı’nda da farklı müzik enstrümanları ve çeşitli plaklar bulunabilmektedir. Buradan kendinize ya da arkadaşlarınıza çeşitli hediyeler alabilirsiniz. Bölgede yer alan barlar caddenin akşam saatlerinde de hareketli olmasını sağlamaktadır. Birbirinden farklı pek çok konseptin bir arada yer aldığı barlarda canlı müziğinizi dinlerken günün yorgunluğunu atabilirsiniz. Ankara’nın ünlü Kavaklıdere Sineması’nda farklı ülkelerinin filmlerinde gösterilen değişik dünyaların tadını çıkarabilirsiniz.