Havalimanlarının her geçen gün daha çok kullanılması nedeniyle bu alanlarda çalışacak kişilere ihtiyaç artmaktadır. Küreselleşmenin getirdiği faydalardan birisi olan hızlı ulaşım seçenekleri sayesinde hava taşımacılığının popülerliğinde ciddi artış yaşanmaktadır.

Havalimanı yer hizmetleri sunan şirketlerin artışı ile doğru orantılı olarak popülerleşen meslek kolunda çalışacak kişilerin yetiştirilmesine yönelik çalışmalardan birisi de bu alanda üniversite bölümü açmak olmuştur. İyi bir eğitim programı ile dünya standartlarında verilen hizmetleri başarılı bir şekilde yerine getirecek elemanlar yetiştirmek programın genel amacıdır.

Programın Amaçları ve Faydaları

Türkiye Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlayan stratejik bir konumdadır. Lojistik bir üs olarak öne çıkan ülkemizde sivil havacılık sürekli gelişme göstermekte ve sürekli yeni havalimanları açılmaktadır. Her ilde bir havalimanı olmasını amaçlayan ülke politikaları sayesinde yatırımcılar havalimanı işletmelerine yatırım yapmayı tercih etmektedir. Bu yatırımlarla birlikte ortaya çıkan iş gücü ihtiyacının etkili bir şekilde sağlanması Havacılıkta Yer Hizmetleri Yönetimi bölümü ile mümkündür.

Bu bölüm sektörel ihtiyaçların nitelikli elemanlar tarafından karşılanması için gereken eğitimin verilmesini amaçlar. Uluslararası düzeyde iletişim becerilerine sahip, teknolojik açıdan tam donanımlı, sosyal açıdan güçlü ve analitik düşünce yeteneği gelişmiş kişiler yetiştiren bölüm verdiği eğitim ile kişilerin her anlamda yetkinlik kazanmasını sağlar. Bölümün ders programı içerikleri hava taşımacılığı prosedürleri ile birlikte değişmektedir. Bu sayede sürekli güncel bilgilerle eğitim alan kişiler mezun olduktan sonra rahatlıkla iş bulabilirler.

Bölüm Mezunları Ne İş Yapar?

Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler bölümden "Havalimanı Yer Hizmetleri Ön Lisans"  derecesi ile mezun olurlar. Bu derece ile mezun olanlar dilerlerse alanlarını kapsayan dört yıllık bölümlere dikey geçiş sınavı şartlarını yerine getirerek geçiş yapabilirler. Bölüm mezunları havalimanı yer hizmetleri işletmelerinin ilgili departmanlarının tamamında iş bulabilirler. Bilet satış, rezervasyon ve check-in masalarında çalışabilirler ya da sadece bilet satış ve rezervasyon amacıyla hizmet veren acentalarda çalışabilirler. Havalimanı yer hizmetleri ile benzer hizmetler sunan turistik tesislerde, eğitim kurumlarında ve danışmanlık departmanlarında iş bulabilirler. Lojistik üzerine eğitim veren kurumlarda, meslek liselerinde ve üniversitelerde çalışabilirler. Özel sektörde çalışmak istemeyenler Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde iş bulabilirler. Bölümden mezun olanlar DGS yani Dikey Geçiş Sınavı aracılığı ile dört yıllık programlara devam ederek lisans diploması alabilirler. Lisans mezuniyetine hak kazandıktan sonra yüksek lisans gibi akademik eğitimlere devam edebilen mezunlar bu alanda kariyer yapabilirler. Ulaşımın insan hayatında her geçen gün daha çok önem kazanması, globalleşme ile birlikte insanların ya da şirketlerin farklı lokasyonlarda bulunan kişi ve kurumlar ile iletişimde olması bu bölümün öneminin artmasını sağlamaktadır. Bölüm mezunları da çalışmak istedikleri departmana göre kendilerini geliştirerek istedikleri alanda rahatlıkla iş bulma şansına sahip olurlar.