Akhisarpress.com - Bu haftaki Cuma Sohbetleri’nde İlahiyatçı Mehmet ÇAVUL “Kur’an Üzerine Mülahazalar” seri konuşmalarının dördüncüsünü gerçekleştirdi.

Ensar Vakfı Akhisar Şubesi’nde her Cuma gerçekleştirilen sohbetler kalabalık bir topluluk tarafından takip ediliyor. Kuran’ı anlama ve evrensel doğruları hayata taşıma gayretinin bir yansıması olan sohbetlere Akhisarlılar büyük bir ilgi gösteriyor.

Mehmet ÇAVUL konuşmasının giriş bölümüne, Elmalılı M. Hamdi YAZIR’ın tefsirinin mukeddimesine aldığı Münacaat ile başladı. Kuran’ın üç ana unsuru olan Lafız-Mana ve Maksata örneklerle konu devam etti. Özellikle İstiaze diye ifade edilen (Euzübillahimineşşeytanirracim) ifadesinin maksat eksenli açıklaması ile Besmele tefsiri dinleyiciler tarafından ilgiyle takip edildi.

Allah’a sığınmanın öncelikle onun vahyine sığınmak olduğu; insanın bir sığınma merciine fıtri olarak ihtiyaç duyduğu; insan şeytanların şerrinden de Allah’a sığınmak gerektiği; Allah tarafından kovulan şeytanın insanlar tarafından da kovulup dost edinilmemesi gerektiği…gibi vurgular dikkat çekici bulundu.

Konuşmacı İhlas suresinin ilk ayetine ilişkin de “Kul” ifadesinin insanı ve hayatı inşa edici rolü üzerinde durdu. Tevhid’in gizlenemezliği; insanın bu ifadeyi söyleyerek şahitlik yaptığı, kendisini değiştirme iradesini ortaya koyduğunu belirtti. Özellikle Esmaul-Hüsna’nın tüm isimlerinin Allah’a raci olduğu; Allah lafzının da “Hü” zamirine raci olduğu ve bu zamirin de bir ses olmayıp nefes olduğu; bu nefesi insanın yaşamak için almak zorunda olduğu ve bu nefesin her daim Allah’ın varlığını kainata ilan ettiğini ifade etmesi büyük bir ilgi uyandırdı.

Konuşmacı daha sonra Tefsir ve Tevil kelimeleri üzerinde durdu. Tefsir kavramının etimolojik tahlili yapıldı.

Konuşma Cumhuriyet Dönemi Telif Türkçe Tefsirler konusuyla devam etti. Bu dönemde 30 civarında tefsir yazıldığı, bu sayının çok iyi bir rakam olduğu belirtildi. Bu tefsirlerle ilgili kısa bilgiler sunuldu.

Cumhuriyet Döneminin ilk tefsirinin Konyalı Mehmet Vehbi Efendi’ye ait olan Hulasatul-Beyan olduğu ama bu dönemin en önemli tefsirinin Elmalılı M.Hamdi Yazır’ın 12 yılda yazdığı Hak Dini Kuran Dili olduğu belirtildi. Hasan Basri Çantay, Ö.Nasuhi Bilmen, Celal Yıldırım,Ali Arslan,Süleyman Ateş, Mahmut Ustaosmanoğlu,Mahmut Toptaş,Bayraktar Bayraklı,,Ali Küçük,Said Nursi vb. pek çok müfessir ve eseri ana hatlarıyla tanıtıldı.
Meal ve tefsir okurken dikkat edilecek hususlar örnekleriyle anlatılarak konferans sona erdi.