Akhisar 8 Mart Kadın Dayanışma Grubu 5 aydır yürüttüğü ve 3 bin 886 kadına ulaştığı anketin sonuçlarını açıkladı. 

Sonuçlara ilişkin değerlendirme yapan dayanışma gurubu temsilcileri, özellikle kadınların sosyal yaşam etkinliklerinden uzak kaldığını dile getirdi. 

8 mart kadın dayanışma gurunu adına değerlendirmeyi yapan Ayşen Uçar, toplamda 12 sorudan oluşan ve merkez mahallelerin yanı sıra kırsal kesimdeki bayanlarında yer aldığı anktetin sonucuna ilişkin, bir kadın danışma merkezi açılması gerektiğine dikkat çekti. 

Uçar konuşmasında, " 5 aydır sürdürdüğümüz Anket ve alan çalışmasını sonuçlandırmış bulunmaktayız. Bugün sizleri buraya bu verilerin sonuçlarını, değerlendirmemizi ve taleplerimizi aktarmak için davet ettik. Anket çalışmamıza Akhisar’ın merkez ve tüm mahallelerinden 3886 kadın birebir katılmıştır. İşçi, Ev emekçisi, Tarım işçisi, memur, emekli, engelli ve öğrenci kadınlarımızın hepsi farklı alanları temsilen çalışmamızda yer bulmuştur. 8 Mart Kadın Dayanışma Grubu olarak bu güne kadar tüm çalışmamızı, eylem ve etkinliklerimizi kadınlarımızın talep ve önerileri kapsamında şekillendirdik. Bu günden sonrada bu verilerin ışığında önümüzdeki günlerde faaliyetlerimizi planlayacağız" dedi. 

Anketin oldukça kapsamlı ve özellik gözetilmeden yapıldığını aktaran Uçar, "Anketimize katılan, yüreklice bizlere cevap veren Akhisarlı 3886 kadına ve tüm Akhisar’ın “Emek yüzlü kadınları”na şükranlarımızı sunuyoruz. Sorunun parçasıyız, çözümün de parçası olacağız. Birleşe birleşe kazanacağız.
Anketimizde 1, 2 ve 3. Sorularımızda kadınlarımıza mesleğini, medeni durumlarını, ve eğitim durumlarını sormuştuk. Anketimize katılan kadınların 517 tanesi özel sektör, 682 tanesi serbest meslek, 1957 tanesi ev hanımı, 249 tanesi emekli, 244 tanesi öğrenci kadından oluşmaktadır. Kadınlarımızın 2768 tanesi evli, 1117 tanesi bekardır. Kadınlarımızın 1673 tanesi ilkokul mezunu, 1152 tanesi lise, 774 tanesi üniversite, 42 tanesi lisans ve 245 tanesi diğer (okuma yazma bilmeyen) 4.sorumuz Yerel idare ve Büyükşehir belediyesinin kadınlarla ilgili çalışma yürüttüğünü düşünüyormusunuz. Kadınlarımızın 785 tanesi evet (yüzde 20), 3101 tanesi hayır (yüzde 80) cevabını vermiştir. 5.sorumuz Sosyal ve Kültürel  faaliyetlere katılabiliyormusunuz. Kadınlarımızın 1420 tanesi  evet (yüzde 37), 2466 tanesi hayır (yüzde 63) cevabı vermiştir. Çalışmamızda merkezden uzaklaştıkça hayır cevabı artmaktadır.

6.Sorumuzda kadınların her alanda temsil oranlarının yeterli olduğunu düşünüyor musunuz

Kadınlarımızın 440 tanesi evet (yüzde 11), 3145 tanesi hayır (yüzde 81), 301 tanesi fikrim yok yüzde 8 cevabını vermişlerdir. 7. Sorumuzda “Sizce kadınların en büyük sorunu nedir?

Kadınlarımızın 3102 tanesi işsizlik ve ekonomik, sorunlar yüzde 80, 307 tanesi şiddet yüzde 8 , 216 tanesi eşitsizlik yüzde 5 , 161 tanesi anlaşılamamak yüzde 4, 100 tanesi diğer yüzde 3 cevabını vermiştir. 8. Sorumuz sizce kadınlar her alanda kendilerini ifade edebiliyorlar mı ?

Kadınlarımızın 521 tanesi evet yüzde 13, 3365 tanesi hayır yüzde 87  cevabını vermişlerdir.

9. Sorumuz herhan gibi bir sorun yaşadığınızda ve öneriniz olduğunda nereye başvuracağınızı biliyor musunuz ? Kadınlarımızın 1870 tanesi evet yüzde 48 , 2016 tanesi hayır yüzde 52 cevabını vermiştir. 10. Sorumuzda kadınlarla ilgili yapılmış olan yasal düzenlemelerden haberdar mısınız ? Kadınlarımızın 1188 tanesi yüzde 31 , 2698 tanesi hayır yüzde 69 cevabını vermişlerdir. 11. Sorumuz bir kadın olarak mahalle ve sokağınızda eksik gördüğünüz ve yapılmasını istediğiniz ilk şey nedir ? Kadınlarımızdan 966 kişi temizlik yüzde 25, 712 kişi park yüzde 18 , 601 kişi yeşil alan yüzde 15 , 340 kişi asfalt yüzde 9 , 300 kişi güvenlik yüzde 8 , 242 kişi kaldırım işgali yüzde 6 , 240 kişi sokak hayvanları yüzde 6 , 485 kişi yüzde 13 diğer cevabını vermişlerdir. 12. Sorumuzda kadın sığınma evi, kadın el emeği pazarı gibi alanların açılmasının kadınlara katkısı olacağını düşünüyor musunuz ? 3505 tanesi evet yüzde 90 , 191 tanesi hayır yüzde 5 , 190 tanesi fikrim yok yüzde 5 cevabını vermişlerdir.

 

Taleplerimiz Ve Değerlendirmelerimiz Kadın Danışma Merkezi Açılsın

Kadın Danışma merkezi 7 gün 24 saat Danışmanlık hizmeti verecek. Toplum içerisinde kadının önemi, kadının sorunlarla başa çıkabilmesi ve sorunların farkında olabilmesini sağlayacak merkezde özellikle; taciz, tecavüz, şiddet mağduru kadınlara psikolog, sosyolog, ve avukat desteği çocuğu olan kadınlara pedagog desteği ve Engelli kadınlara psikolojik danışmanlık hizmetleri sunulmalıdır. Hedef önce ilçemizde sonra tüm Türkiye ‘de Kadın Danışma Merkezlerinin açılmasını sağlamaktır.

            Yerel ve Büyükşehir idarecilerini duyarlı olmaya ve göreve çağırıyoruz

                            KADIN EL EMEĞİ PAZARLARI KURULSUN

Kadınlarımızın yüzde 90'ına yakınının talep ettiği ve kadın el emeğinin ekonomik alana katılmasını sağlayacak, ev ekonomisine destek olacak bu alanların oluşturulması mücadelesi en önemli hedeflerimizdendir.

                KADINLARA MESLEK EDİNDİRME KURSLARI AÇILSIN.

Kadınlarımızın bu kurslar aracılığı ile sosyalleşmesinin sağlanması; özellikle kent merkezi dışındaki mahallelerde ki kadınların kentimize ve ekonomiye entegrasyonunu sağlanması temel hedefimizdir.

               TARIM EMEKÇİSİ VE EV EMEKÇİSİ KADINLAR SOSYAL GÜVENCEYE KAVUŞTURULSUN

Kentimizde yoğun olarak çalışan tarım emekçisi kadınların geleceğe güvenle bakmasını sağlamak, ev emekçisi kadınların gelecek nesilleri güvenle yetiştirilmesini sağlamak hedeflerimizdendir.

              SOSYAL, KÜLTÜREL VE DİĞER FAALİYETLER TÜM MAHALLELERE ULAŞTIRILSIN

Çalışmamızda sosyal, kültürel faaliyetlerin merkez mahalleler dışındaki mahallelere ulaştırılamadığı tespit edilmiş olup, yerel idareyi ve tüm STK’ları duyarlı olmaya davet ediyoruz.

            KADINLARIMIZIN TEMSİL ORANLARININ ARTIRILMASI ÖNCELİĞİMİZDİR

Temsil oranlarının artırılması için yerel idareler, Partiler, sendikalar, Odalar, Dernekler vb. tüm sivil toplum örgütlerinin özendirici kararlar almasını talep ediyoruz. Tüm kadınlarımızı örgütlü toplumun gereği olan sivil toplum kuruluşlarına üye olmaya, yönetici pozisyonlarda sorumluluk almaya çağırıyoruz.

           MAĞDUR DURUMDA OLAN (Engelli, Çalışan çocuklu vb.) KADINLARIMIZ İÇİN SOSYAL MERKEZLER (Kreş, Davn cafe vb.) AÇILMALIDIR.

Tüm bu taleplerimizi gerçekleştirmemiz için Akhisarlı tüm emekçi kadınlar; “ BİZİM BİRBİRİMİZE İHTİYACIMIZ VAR” VE “DİZLERİMİZİ ÜZERİNDEN AYAĞA KALKMA VAKTİDİR” artık" açıklamasını yaptı.