Türkiye’de Raylı Ulaşımda örnek gösterilen, TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin yüzde 50-50 ortaklığı ile kurulan İZSAN 10.  yaşına bastı. İzmir’in  kuzey-güney aksında  136 kilometreye ulaşan güzergahtı 41 istasyon bulunuyor. 10 yıl önce 30 Ağustos’tan bu güne kadar Tüm Avrupa nüfusu kadar 720 milyon yolcu taşıyan İZBAN Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) tarafından  “En  İyi İş Birliği” kategorisinde büyük ödüle layık görüldü. İzmir’in kuzey-güney aksındaki trafiğin belkemiğini oluşturan İZBAN’ın kuruluş aşamasında  o günlerde TCDD Genel Müdürlüğü Üst  yönetiminde görev yapan kardeşim Feridun AKYÜZ  ile rahmetli İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet  Priştina’nın imzaları bulunuyor.

Tüm Avrupa başkentlerinde ve şehirlerinde en önemli  yolcu taşımacılığının başında gelen raylı sistem, ülkemizin birçok Büyükşehir ve illerinde de her geçen gün özellikle şehir için ulaşımlarında  git gide artıyor. Trafiği büyük ölçüde rahatlatan  raylı sistem ulaşımı diğer açıdan da güvenli ve zaman açısından büyük önem taşıyor.

Bu iki paragraf girişimimden sonra Akhisar’ımızdaki demir yolu ulaşımı için görüşlerimi belirtmeden önce yıllar önce İzmir Basmane istasyonu ile Menemen, Manisa, Saruhanlı, Akhisar, Kırkağaç, Soma arasında  her gün gidip gelen adı  SOMA OTURAY’I olan  2 vagonlu tren vardı. Sabah Basmane’den kalkıyor, akşamüzeri Soma’dan  Basmane’ye dönüyordu. Yıllarca hizmet verdikten sonra, İzmir Bandırma demiryolu hattındaki seferlerin yapılması sonrası kaldırıldı. Şimdi İzmir-Ankara arasında her gün çalışan bir elektrikli tren mevcut. Gidiş dönüş gece yapılıyor. İzmir’den  Ankara’ya  kadar Menemen, Manisa, Saruhanlı, Akhisar,  Kırkağaç, Soma, Savaştepe, Balıkesir, (küçük istasyonların dışında) Kütahya, Eskişehir, Polatlı  istasyonları var. Bu istasyonlardan  sadece Akhisar’ın tam merkezinden geçen Demiryolu, şehrin 3 kilometre dışına taşındı. İlk yıl yolcu taşımacılığı Akhisar’dan büyük ölçüde azaldı. 2 yılı aşkın zamandır hizmet prefabrik binalarda yapılıyor. (Yeni istasyon binası ihale edildi. 2021 yılında bitmesi bekleniyor.) Yolcular özellikle soğuk ve yağışlı havalarda zor zaman geçiriyorlar. Şehrin tam merkezinden geçen demiryolu rayları söküldü. İstasyon binası adeta kaderine terk edildi. Camlar çerçeveleri kırıldı. 40 dönümü geçkin merkezdeki TCDD arazisinin  hangi amaçla kullanılacağı Akhisarlılar tarafından merakla bekleniyor.
Demiryolları ve toplu ulaşım konusunda uzman olan kişiler aynı İzmir’deki  İZBAN gibi bir toplu taşıma için raylı sistemin mutlaka önümüzdeki en geç 20 yıl içersinde İzmir-Manisa-Balıkesir hattında da  olacağı görüşünü dile getiriyorlar. Akhisar’ın tam merkezinden geçen demir yolu hattının sökülerek kaldırılmasının, TCDD arazisinin hangi amaçla değerlendirileceği bilinmediği için gelecekte şehir ve ülke  yöneticilerine büyük yük getireceğini de belirtiyorlar.    

Haldun AKYÜZ