İlçe genelini temsil edecek şekilde, farklı bölgelerde kurulumu yapılan Besi (Mc Phail) ve Eşey (feromon) tuzakların düzenli periyotlarla kontrolleri yapılıyor. Bunun yanında zeytin üre*imi yapılan tüm mahallelerde Ziraat Mühendislerince zeytin danelerinde vuruk sayımları gerçekleştiriliyor. Tüm sayım sonuçları bir araya getirilerek en uygun ilaçlama süresi belirleniyor. İlaçlama ilanı, tüm muhtarlıklar aracılığıyla ve SMS yoluyla üreticilere duyuruluyor. Zeytin sineği mücadelesine yönelik olarak, İlçe müdürlüğünce, 1. İlan: 9 Eylül-12 Eylül 2016 tarihlerinde,  2. İlan 24 Eylül-27 Eylül tarihlerinde, 3. İlan 10-14 Ekim tarihlerinde, 4. İlan 25-28 Ekim tarihlerinde ve son ilan ise; 15-18 Kasım tarihleri arasında verildi.

Akhisar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet KILIÇ , “Zeytin Bitkisinin ana zararlısı olan Zeytin sineğinin popülasyonun yüksek seyrettiği yıllarda %70-80 lere varan verim ve kalite kayıplarına sebep olabilir. Bu sebeple üreticilerimizin Zeytin sineğine karşı mücadelede İlçe müdürlüğümüzün ilaçlama ilanlarına ve sürelerine uyarak, toplu olarak mücadele etmeleri önem arz etmektedir” sözlerini yineledi.  2016 sezonunda, zeytin sineği popülasyonunun Ülkemizin birçok bölgesinde olduğu gibi İlçemizde de yüksek seyrettiğini belirten KILIÇ, Hasat sonuna kadar ziraat mühendislerimizin sahada kontrol edeceklerini vurgulayarak özellikle ormana yakın ve yüksek rakımlı bölgelerin daha riskli alanlar olduğunun bir kez daha altını çizdi. Zararın yüksek olduğu bölgeleri tespit etmek ve bu bölgelerde çalışmaları yoğunlaştırmak adına, zeytin alım merkezleri, zeytinyağı sıkım tesisleri , zeytin işletmeleri ve hasadı devam eden bahçelerde de, teknik personelce kontroller gündüz ve akşam saatlerinde de devam ediyor.

ZEYTİN SİNEĞİ (Bactrocera oleae) HAKKINDA;

ZEYTİN SİNEĞİ TANIMI VE YAŞAYIŞI
 ● Baş ve antenler sarı, göğüs üzerinde 3 adet açık kahverenginde bantlar vardır.
 ● Dişilerde karın daha geniş yapılı olup sonunda yumurta koyma borusu bulunur.
 ●Larva, bacaksız ve şeffaf beyaz renklidir.
 ● Zeytin sineği çoğunlukla kışı toprağın 2-5 cm derinliğinde pupa halinde veya zeytinlik ve fundalıklarda ergin halinde geçirir.
 ● Erginler, toprak sıcaklığının 10 0C’yi bulmasından itibaren, ender olarak nisan başlarında, genel olarak hazirandan itibaren topraktan çıkmaya başlarlar.
 ● Ege’de 4-5; Marmara’da 3-4; Güney Anadolu’da 2-5; Karadeniz Bölgesinde 3-4 döl vermektedir. Bir dölün gelişme süresi 30-40 gün kadardır.

 ZEYTİN SİNEĞİ ZARAR ŞEKLİ

 Zeytin sineği larva döneminde, meyve etinde zararlı olarak bulunur. Larva gelişme süresinde çekirdek etrafında galeriler açarak beslenir.
Böylece meyvelerin çürüyerek dökülmesine, zeytin yağı miktarının azalmasına kısmen de yağda asitliğin yükselmesine neden olur.
Özellikle sofralık zeytinlerde zararı daha büyük önem taşımaktadır.
 Ülkemizde zeytin yetiştirilen tüm alanlarda bulunur.

ZEYTİN SİNEĞİ ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER:

 En önemli konukçusu kültür zeytinidir. Yabani zeytin ve Akça kesmede de zararlıdır.

 ZEYTİN SİNEĞİ MÜCADELE YÖNTEMLERİ:

 Biyoteknolojik Mücadele:

 ● Kitlesel tuzaklama metodu kullanılarak zeytin sineği popülasyonunun yüksek olmadığı alanlarda ( en az 5 ha.) zeytin sineği ile başarılı bir şekilde mücadele etmek mümkün olmaktadır. (Deltamethrin + Amonyum bikarbonat + Feromon kapsül içeren tuzaklar orta büyüklükteki ve yeknesak bahçelerde 1 tuzak/2 ağaç; diğerlerinde ise 1 tuzak/ 1 ağaç gelecek şekilde asılmalıdır.)
 Bu amaç için Bakanlıkça ruhsatlandırılmış tuzak tipi kullanılmalıdır.

 KİMYASAL MÜCADELE:

 İlaçlama Zamanının Tespiti:

Bölge farklılıkları dikkate alınarak, meyvelerin yumurta koyma olgunluğuna geldiği dönemde vuruk sayımları yapılarak, yeterli vuruk ve tuzaklarda yakalanan Zeytin sineği ergin sayısında artış görülmesi halinde ilaçlamaya geçilmelidir. İlaçlamalarda İl ve İlçe Müdürlüklerinin İlaçlama ilanlarına önem verilmelidir.