İlçemizde zeytinlerde çok büyük kalite ve verim kaybına yol açan Zeytin Sineği Zararlısına karşı Haziran sonunda  tuzaklar asılarak zararlı takibine başlandı. Toplam 11 mahallede 33 adet besi ve 11 Adet sarı yapışkan tuzakların haftalık kontrolleri 4 teknik personel tarafından düzenli olarak yapıldı. İklim şartlarının Zeytin Sineği açısından olumlu seyretmesi konunun bir kat daha dikkatli kontrolünü gerektirdi. 

    Yapılan çalışmalarda, ergin sinek artışı tuzaklar aracılığıyla saptanmış ve yumurta koyma olgunluğuna ulaşmış olan zeytin bahçelerimizdeki zeytinlerde vuruk sayımları yapılmıştır.

    Yeterli sayıda vuruk saptanmış olan, ilçemizin yüksek rakımlı 55 mahallesinde Zeytin Sineği popülasyonunun yoğun olmasından dolayı 9-12 Eylül tarihleri arasında ilaçlı mücadele ilanı verilmiştir. 

    İlçemizin ilan verilmeyen ve zeytinlik bulunan diğer tüm mahallelerinde düzenli kontrollere devam edilmektedir. Gerekli görüldüğü taktirde bu bölgelerimizde de ilan verilecektir. Zeytin Sineği zararlısı Ege Bölgesinde 4-5 döl verdiğinden ilan verilen bölgelerimizde gerekli görülürse tekrar ilaçlama ilanı verilecektir.  Üreticilerimizin ilanlarımızı dikkatli takip etmesi önemlidir.

     Zeytin Sineği hakkında kısaca bilgi verecek olursak;

    Tanımı ve Yaşayışı : Ergin ortalama 5 mm. boyunda, parlak ve kahve - bal renklidir. Başı ve antenleri sarı, göğsü üzerinde 3 adet açık kahverengi bant vardır. Yumurtası 1 mm.den daha küçük, mat beyaz renkli ve mekik şeklindedir. Larvası ayaksız, şeffaf ve beyaz renklidir. Başı ince olup, vücudu geriye doğru kalınlaşır. Olgun dönemdeki larva 7-8 mm. boyunda ve 1-2 mm. endedir. Siyah meyvede beslenenler, soluk menekşe rengini alır. Pupa 4-5 mm. Boyunda ve kahverengi fıçı şeklindedir.

Ağaçlarda ergin halinde veya toprakta pupa halinde, bazen de meyveler ağaç üzerinde ise, yumurta veya larva halinde kışlarlar. Erginler, Haziran’dan sonra toprak içinden çıkarak yumurta koyabilecek erginliğine gelirler. Haziran sonuna doğru çiftleşen dişiler, öncelikle iri, parlak ve yağlanmaya başlamış zeytin meyvelerine “V” şeklinde yarıklar açarak yumurtalarını bırakır. Yumurta koyulan yer, 1 gün sonra, koyu kahverengiye dönüşür; buna “VURUK” denir. Bu yumurtalar 18 Cº sıcaklıkta, 2 günde açılır. 

Zarar Şekli ve Ekonomik Önemi : Zeytin Sineği, larva döneminde, meyve etinde zararlı olur. Larva gelişme süresi boyunca, çekirdek etrafında galeriler açarak beslenir. Böylece, meyvelerin çürüyerek dökülmelerine ve zeytinyağı miktarının azalmasına, kısmen de yağda asitliğin artmasına neden olmaktadır. Özellikle sofralık zeytinlerde zararı daha büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde zeytin yetiştirilen tüm alanlarda bulunur.

    KİMYASAL ÖNLEMLER

Meyvelerin yumurta koyma olgunluğuna gelmeleriyle beraber, vuruk sayımları yapılır. Yeterli sayıda vuruk saptandığı takdirde, ilaçlamaya geçilir. Ergin (sinek) artışlarının belirlenmesinde, McPhail ve Sarı Yapışkan Tuzaklar kullanılır. Yapılan sayımların sonucunda, salamuralık çeşitlerde % 1 vuruk, yağlık çeşitlerde ise, % 6 - 8 vuruk saptandığında, yer aletleriyle ile kaplama ilaçlama yapılır.

Pupaların yok edilmesi için, kış aylarında toprağın sürülmesi ve zarar periyodu boyunca, 3-4 gün aralıklarla,  kurtlu zeytinlerin toplanarak, zeytinlikten uzaklaştırılması gerekmektedir.

    İlan verilen mahalleler şunlardır: İsaca, Çamönü, Yeniceköy, Karaköy, Muştullar, Musaca, Dingiller, Musalar, Kadıdağ, Gökçeahmet, Tütenli, Topluca, Taşçılar,Söğiütlü, Ulupınar, Durasıl, Hasköy, Hacıosmanlar, Akçaalan, Kavakalan, Kabaağaçkıran, Yayakırıldık, Göcek, Gökçeler, Hamit, Çıtak, Dağdere, Yeğenoba, Kömürcü, Pekmezci, Doğankaya, Sarnıç, Şehitler, Çoruk, Seğirdim, Yenidoğan, Yaykın, A.Dolma, Y.dolma, Çanakçı, Zeytinlibağ, Selçikli, Başlamış, Kurtulmuş, Kobaşdere, Akkocalı, Sarılar, Kayganlı, Kocakağan, Sağrakçı, A.Bozköy, Büknüş, Sabancılar, Süleymanköy, Sırtköy, Evkafteke, Üçavlu Mahalleleridir.