Zeytinin  başkenti olan, sadece Akhisar ilçe sınırları içinde 15 milyon  ürün veren  zeytin ağacı bulunuyor. Akhisar  başta olmak üzere  Manisa merkez ve diğer ilçelerinde de  mevsim normallerinin üzerinde seyreden  hava sıcaklığı nedeniyle, zeytinliklerde  ağaçlarda kuruma ve ürünlerde  buruşmalar görülmeye başlandı. Aslen Akhisarlı olan, Türkiye’de ilk Sulama kooperatifini  doğduğu Beyoba  beldesinde (mahallesinde) kuran, Türkiye’de 1200  sulama kooperatifinin en üst kuruluşu Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği, (TÜSKOOP-BİR) genel başkanı olan Halis Uysal, yaptığı basın açıklaması ile, “Toprak ve Su Kuruluşları güç birliği yapmalı; Kuraklık eylem  planı için Manisa Pilot Bölge olarak belirlenmelidir.” Dedi. 

Halis Uysal, “Zeytin üretiminde önemli bir yere sahip olan Akhisar ve ilimiz  Manisa'da, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle zeytinlerde buruşmalar meydana gelirken bazı ağaçlarda kurumalar görülmeye başladı. Özellikle susuzluktan meydana gelen buruşmalardan dolayı rekolte bu yıl düşük olacak. Çiftçimizin ve  Sulama kooperatiflerinin sorunları devam edecek. Azalan yağışlar nedeniyle yer altısuyu seviyeleri hızla düşüyor. Sulama maliyetleri arttı. Elektrik borçlarımızı ödeyemiyoruz.  Bazı bölgelerdeki arazilerde sulama çalışmaları yapılmasına rağmen yine de ağaçlardaki problem sürüyor.Devletin raporları ve bilim insanları Gediz Havzasında bu olumsuz koşulların artarak devam edeceğini söylüyor.”

Halis Uysal, “2016 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü  tarafından hazırlanan Gediz Havzasında İklim Değişikliğinin Su Kaynakları Üzerine Etkisi raporundaki sonuçlar  endişe verici. Raporda   2020 yılından başlayarak 2040 yılına kadar havzanın tamamına yakın kısmında yağış azalmasının etkili olmasının beklendiği yazıyor. 2019 yılında yayınlanan Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Gediz Havzası Kuraklık Yönetim Planında ise benzer sonuçlar var. Bu raporda  “ Gediz havzası 1985-2010 yılları sıcaklıklarının artış eğiliminde olduğu net bir şekilde görülmektedir. Gediz havzası 1963-1995 yılları arasında  yıllık yağışların azalım eğiliminde olduğu net bir şekilde görülmektedir.”deniyor. Aynı Raporda ayrıca  Gediz Havzasında  1980 ile 2018 yılları arasında 10 adet farklı şiddetlerde kurak dönemin yaşandığı  bilgisi yer alıyor. Bu raporlarda özetle bölgemizde sıcaklıkların artacağı, yağışların azalacağı ve kurak dönemlerin şiddetlenerek artacağı belirtiliyor. Bugün yaşadığımız kurak dönem de bu tahminleri doğruluyor. Ben ortaya çıkan bu olağandışı  koşulları ve yapılması gereken çalışmaları   Manisa Ziraat Odası Başkanımız, Kırkağaç Ziraat Odası Başkanımız, Saruhanlı Ziraat Odası Başkanımız ve Akhisar İlçe Tarım Müdürümüz ile görüştüm. Bölgemizde bizi bekleyen olumsuzluklara karşı güçlerimizi birleştirmemiz gerekiyor. Bu nedenle bölgemizde TOPRAK VE SUYLA ilgili kuruluşların güç birliği yapması için çalışacağız. 
•    Bölgemizde kurak dönemler şiddetlenerek artacak 
•    Manisa Kuraklık Eylem Planı uygulaması için Pilot Bölge olmalı
•    Toprak ve Su kuruluşları güç birliği yapmalı 
Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği olarak çok zor durumda olan çitçimizin geleceği ve   ülkemizin   gıda güvenliği için ilgili kurum ve kuruluşlarla her türlü işbirliğine hazırız.”  Dedi.