Akhisarpress.com - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ticarete konu olan tüm bitkisel ürünlerde üreticilerin, Üretici Kayıt Defteri tutmaları zorunlu hale getirilmişti.

Üreticilerin bitki koruma ürünlerini, Bakanlıkça belirlenen tavsiyelere göre uygun zamanda, uygun dozda, uygun zirai mücadele aletleri ile uygulamaları ve bu uygulamaların kayıtlarını tutmaları gerekiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince yapılan denetimlerde kayıt tutmadığı tespit edilen üreticilere 6.400 TL İdari Para Cezası uygulanıyor.

Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Akif Şenyürek 5996 sayılı Kanuna göre üretici kayıt defteri uygulaması ile bitkisel ürünlerin üretiminden pazarlama aşamasına kadar geçen süreçte kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin ve diğer kimyasalların teknik tavsiyelere uygun ve kontrollü olarak kullanılması, üründe izlenebilirliğinin sağlanması, tüketici sağlığı ve çevrenin korunmasının amaçlandığını söyledi.

İlçe Müdürü Şenyürek üreticilerin üretim aşamasında kullandığı bitki koruma ürünü faturalarını ve uygulama kayıtlarını bir sonraki üretim sezonuna kadar muhafaza etmeleri gerektiğini belirterek “üreticilerimiz kayıt defterlerini İlçe Müdürlüğümüzden ve köy tarım merkezlerinde görev yapan mühendislerimizden ücretsiz olarak temin edebilirler. Üretici Kayıt Defterinde yer alan bilgilerin tümünün doğruluğu hususunda üreticinin beyanı esas kabul edilmektedir. Yapılan denetimlerde üretici kayıt defteri tutmayan üreticiler hakkında yasal işlem yapılmakta ve 2013 yılı için 6.400 TL idari para cezası uygulanmaktadır.” dedi.

Bitkisel ürün alımı yapan esnafın da mevzuatlar kapsamında bitki koruma ürünü uygulama kayıtları tutulmuş olan bitkisel ürünleri satın almaları açısından görev ve sorumlulukları olduğunu söyleyen Şenyürek toptancı, hal tedarikçisi, ihracatçı, kabzımal ve sanayi işletmelerinin bitkisel ürün alırken üretici kayıt defterlerinin üretici veya danışmanı tarafından imzalanmış olan birinci sayfalarını talep etmelerini istedi.