Türkiye’nin ilk canlı hayvan fuarı olan “Anadolu Expo Canlı Süt ve Besi Hayvanları, Çiftlik Ekipmanları, Süt ve Et Teknolojileri ve Yem Fuarı” İzmir Ülkü Yarış Pisti’nde gerçekleştirildi.

Hayvancılık sektörünün önde gelen firmaları ve üreticiyi bir araya getiren, ‘‘Anadolu Expo Canlı Süt ve Besi Hayvanları Çiftlik Ekipmanları, Süt ve Et Teknolojileri ve Yem İhtisas Fuarları’’ kapılarını açtı. 25 Mayıs’ta sona eren fuar, sektör temsilcileri için yeni iş bağlantıları, sivil ziyaretçiler içinse renkli organizasyon ve yarışmalar ile farklı bir hafta sonu aktivitesi oldu.

İlk günde ziyaretçi akınına uğrayan fuar İzmir Valisi Mustafa Toprak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mir Mahmutoğlu, TİGEM Genel Müdürü Mustafa Avcı, Et ve Süt Kurumu Başkanı İsmail Kemaloğlu, Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, İzmir İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer ve İzmir İli Büyükbaş Damızlık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Gülkaynak tarafından açıldı.

Yetiştirici Birlik Başkanları ve sektör temsilcileri ile Fuar alanını gezen Vali Toprak; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TZOB, İŞ-KUR ve Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği “Sürü Yönetimi Elemanı Benim Projesi”nde, eğitimlerini tamamlayan Sürü yöneticilerine sertifikalarını verdi. Vali toprak açılış töreninin sonunda önceden belirlenen 42 yetiştiriciye Saanen ırkından damızlık tekelerini teslim etti. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) çiftliklerinde bulunan numune hayvan türleri ile onur konuğu olarak katılacağı fuara, Büyük işletmeler, kooperatif ve birlikler ile aile işletmeleri katıldı.

“MANİSAMIZI TEMSİL ETTİK”

Manisa İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Veteriner Hekim Doğan Ensivri, üreticinin hayvancılığı ciddi ve emek harcanacak bir meslek olarak görmesi gerektiğini söyleyerek, bu tür organizasyonların faydalı olacağına inandıklarını belirtti. Küçük sermayeye verilecek desteğin artırılması gerektiğine de dikakt çeken Ensivri; "Anadolu Expo Canlı Hayvan Fuarı yalnız İzmir ve çevresini değil Türkiye hayvancılığını yakından ilgilendiriyor. Bizlerde düzenlenen fuarda katılımcı olarak yerimizi aldık. Üzerimize düşen görevi Birlik olarak her zaman yerine getirmeyi amaç edindik. Organizasyona emeği geçenlere ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.