ÖZEL HABER- Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜS-KOOPBİR) ile Sulama Birlikleri Derneği (SuBirDer)’in Uluslar arası Kooperatifçilik Yılında, ortaklaşa olarak düzenledikleri, “Türk Kooperatifçiliğinin Dünü Bugünü-Tarımda Sulamanın Önemi ve Sorunları Sempozyumu Antalya-Kemer-Kiriş Limak Limra Hotel Resort’te yapıldı. Her iki kurumun da Bölge Birlik, Kooperatif Başkanları ile üyelerinden 1000 kişi katıldı. Sempozyumun ilk günkü açılış törenine CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın’da katıldı.

Sempozyumun ilk günü I. Programında Saygı Duruşu ve istiklal Marşının okunmasından sonra, TÜS-KOOPBİR Genel Başkanı Halis Uysal, SuBirDer Genel Başkanı Mehmet Ergücen açılış konuşmalarını yaptılar. Tarım Reformu Genel Müdürlüğü-Arazi Islahı Sulama Dairesi Başkanı Ümit Bingöl dairesinin görüşleri ve Türkiye’nin konu hakkındaki genel bir değerlendirmesi yaptı.DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, “Türk Kooperatifçiliğinin Sorunları ve Çözüm Önerileri” konusunda, İnşaat Mühendisi, Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, “Su ve Gıda Güvenliği” konusunda geniş açıklamalar ve tespitler yaptılar. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve eski Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın yaptığı konuşmada Türkiye’nin 1980 yılından günümüze 30 yıllık tarım politikalarının yanlışlığını, Tarım ürünü ihraç eden bir Türkiye’den tarım ürünü ve hatta hayvan yemi olan saman ithal eden bir ülke duruma düştüğünü istatistiki rakamlarla açıkladı. 1. Günün öğleden sonraki II. Toplantısında “Türkiye Kooperatifçiliğinin Dünü ve Bugünü” konulu panelin başkanlığını TÜS-KOOPBİR Genel Başkanı Halis Uysal yaptı. Panelist olarak Manisa Bölgesinden Özcan Tetik, Eskişehir bölgesinden Ercan Bozkurt, Amasya bölgesinden Kemal Çetin, İzmir Bölgesinden Hüseyin Yavuz, Tire Sütkoop birliğinden Mahmut Özgüyörük, Türkiye Ziraat Yüksek Mühendisler Birliğinden Fikri Kaya katıldılar. Sempozyumun 2. Günün I. Toplantısında, DSİ Daire Başkanı Ahmet Fikret Kasalak “ Tarımsal Suyun Yönetimi” konusunda , Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Muhammet Maden, “Kamu Sektörünün Tarımsal Sulamaya Bakışı” konusunda, Taarım Bakanlığı Su Bölümü Daire Başkanlığından Nevzat Erdoğan, “Basınçlı Sulamanın Toprak ve Su Kaynakları Yönetimi” konusunda geniş açıklamalarda bulundular. Soruları yanıtladılar. 2. Günün II. Toplantısında Sulama Birlikleri Derneği Genel Başkanı Mehmet Ergücen’in panel başkanlığından , “Tarımsal Sulamada Organizasyon’un Önemi ve Sorunları” konusunda panelde, Adana’ bölgesinden Faruk Umar, İzmir bölgesinden Recai Önal, Mersin Bölgesinden Mahmut Kutlay, DSİ Genel Müdürlüğü Strateji Şube Müdürlüğünden Gürhan Demir panelist olarak katıldılar.

Her iki genel başkan Kamu Kuruluşlarından gelen üs düzey bürokratlara özel hazırlanmış plaketler verdiler.

Sempozyum’da Platin Sponsor olarak Türk Ekonomi Bankası, Altın Sponsor olarak TK Plastik, Gümüş Sponsor olarak Elektromed temsilcileri iki gün boyunca sunumlarını yaptılar. Katılanlara aç tıkları stantlarda bilgiler verdiler, özel hazırlanmış hediyeler ve bilgi içeren kataloglarını verdiler.