Hayatınızın herhangi bir döneminde insanlar ile hukuki ilişkileriniz, kamu ile hukuki ilişkileriniz veya anlaşmazlıklar gibi birçok noktada mahkemelere yolunuz düşebilir. Bu durumda hukuki haklarınızın doğru bir şekilde savunulması ve temsil edilmeniz açısından bir avukat ile anlaşma yapmanız size büyük bir katkı sağlayacaktır. İşte bu noktada en doğru sonuca ulaşabilmek için avukat seçerken nelere dikkat etmeliyiz sorusu aklınıza gelebilir.

İnsanların gündelik yaşamını devam ettirmesi, yerleşim, iş, sağlık, borçlar veya refah açısından birçok noktada kanunlar düzenleyici ve koruyucu bir vazifeye sahiptir. Kanunların uygulanması ve kanunlar usulünde yargılamaların yapılması için de mahkemelerde her birey bir avukat tarafından temsil edilme hakkına sahiptir. İster hukuk ister ceza mahkemeleri alanında sizi savunmak, haklarınızı savunmak ve sizi daha güçlü göstermek için bir avukat tutmak tercih edilebilir. Bu noktada seçimlerde belirli noktalara dikkat etmeniz, sorunun çözümünde daha büyük bir avantaj elde etmenizi sağlar.

Avukatınız Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?

Avukatlar hukuk fakültelerini başarı ile tamamlamış, mesleki stajlarını tamamladıktan sonra bulundukları ilin barosuna kayıtlı olarak görev yapmakta olan serbest çalışanlardır. Bir vatandaş bir avukat ile anlaşmak istediğinde vekaletname yöntemi ile savunma hakkını vekaleten avukata devreder. Bu konuda avukatlıkta diğer mesleklerde olduğu gibi belirli bir uzmanlık alanına yani branşa sahip olunmamakla birlikte bazen belirli konularda daha fazla dava alındığı ve çalışıldığı için tecrübe elde edilmiş olabilir. Bu durumda örneğin icra davaları, kamu davaları, boşanma davaları veya tapu davaları için tecrübe sağlamış avukatları tercih etmek doğru olacaktır.

Avukat tercihi sağlarken, özellikle görüşme gerçekleştirdiğiniz kişinin konuşması ve size yaklaşımı seçimde önemli bir ayrıntı sağlar. Sizinle iyi iletişim kurabilen ve Türkçeyi doğru şekilde kullanılabilen bir avukat, başarılı sonuçları daha güçlü bir şekilde elde etme şansı sağlayacaktır. Benzer şekilde çevresinde tanınan ve karakteri ile size kendini yakın hissettiren avukatlar, sizinle doğru bir iletişim sağlayarak süreci çok iyi bir şekilde yürütecektir.

Avukat seçimi sırasında aslında en önemli noktalardan birisi de bütçeniz ile uyum sağlayan bir seçim yapmanızdır. Çünkü avukatlık serbest bir meslek olduğu için her avukat uzmanlığına, mezun olduğu okula, yaşına veya serbest tercihlerine göre farklı avukatlık ücretleri talep edebilir. Bu konuda serbest bir avukat veya bir hukuk bürosuna bağlı çalışan avukatlar değişen ücretler talep edebilir. Ayrıca davanın türü ve büyüklüğü gibi noktalarda da avukatlık ücretleri değişecektir.

Avukat Tutarken Neden Dikkat Edilmelidir?

Hukuk, ceza, icra veya kamu davalarında istenilen yönde bir sonuç elde edilebilmesi için iyi bir avukat tutmak her zaman büyük faydalar sağlayabilir. İşte bu nedenle seçim yaparken, birçok farklı özelliğe dikkat ederek güçlü bir iletişim, uzmanlık, doğru ücretlendirme, güvenilir kişilik gibi noktalar üzerinde durulmalıdır. Eğer avukat seçimi doğru yapılmaz ise uzun bir süreç sonucunda kaybedilen dava ile birlikte büyük maddi kayıplar, itibar kaybı, mesleki kayıplar veya hayatınızda değiştirilmesi zor olumsuz durumlar ile karşılaşabilirsiniz.