İl Tarım ve Orman Müdürlüğü organizasyonunda yapılan toplantı, katılımcılara Manisa tarım, su ürünleri, tarımsal işletmeler, sektöre yapılan desteklemeler ve hibeler hakkında yapılan sunum ile başladı. 

İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, sektör temsilcilerinin bir araya geldiği buluşmada Türkiye ve Manisa açısından stratejik konu başlıklarının konuşulacağını belirterek Ülkemizin uygun ekolojisi ve tarımsal potansiyeli ile önde gelen tarım merkezleri arasında yer alan Manisa’da, bilgi ve bilime dayalı sürdürülebilir bir tarım kenti oluşturmak için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak geleceğe yönelik planları belirlemekte ve bu planları gerçekleştirme yolunda somut adımlar atıldığını ifade etti.

Tarım Reformu Genel Müdürü Yardımcısı Dr. Metin Türker de  “Yılda 1.4 milyar ton gıdanın israf edildiği bir gezegende yaşıyoruz. 39 ülkede Dünya’da gıda sıkıntısı var, 80 ülkede su sıkıntısı. Bu nedenle gelişmiş ülkelerin, elli yıl sonraki ihtiyaçlarını karşılamak için, Afrika’nın, Amerika’nın güneyinde ve pek çok ülkede arazi satın aldığını, kiraladığını biliyor musunuz? Ukrayna’nın arazilerinin % 45’inin, Çinliler tarafından kiralandığı, satın alındığını duydunuz mu? İngiltere’nin kiraladığı alanın Kanada’yı geçtiğini duymuşsunuzdur. Türkiye’de Sudan ve Etiyopya gibi bazı ülkelerde çalışmalar yapıyor. Bunların temelinde gıda güvenliğini sağlamak mecburiyetindeyiz. Sayın bakanımızın dediği gibi gıda öyle bir hale geldi ki savunma sanayinin önüne geçti. Bu nedenle tarım ve gıda sadece Bakanlığımızın sorumluluğunda olan bir sorun değildir. Tüm paydaşların, tüm yaşayanların ortak sermayesidir. Arazi kullanım planlaması başta olmak üzere bizim en verimsiz alanlardan başlamak üzere, arazilerimizi tarım dışı kullanma noktasında da önemli çalışma yapmamız gerekiyor. 1400 metreküp kişi başı düşen su kaynağımız var, su zengini bir ülke değiliz. O nedenle suyu da önümüzdeki dönemlerde kredi gibi kullanmak mecburiyetimiz söz konusu” dedi.

Gelecek Tarım ve Turizm’de

Gıdanın insanın var oluşundan beri değişmeyen ihtiyaç olduğuna değinen Vali Ahmet Deniz “Dünya değişti ama gıdaya olan talep azalmadı. Çünkü insanın hayatını devam ettirebilmesi için beslenmeye ihtiyacı var bu yüzden tarım insanlığın ilk çağlarından itibaren önemli. Dünya nüfusu 7,71 milyar. Özellikle Çin ve Hindistan’da ciddi bir nüfus artışı bunun yanında da gelir artışı var. Nüfus ve gelir arttıkça daha iyi ve sağlıklı beslenmek için gıdaya yönelecekler. Ülkemiz ve Manisa açısından sanayinin önemi zaten çok büyük. Ancak bahsettiğimiz sebeplerle gelecekte tarım ve turizm daha da önemli hale gelecek ve bizim gibi tarım ülkelerinin ürettikleri çok daha kıymetli çok daha değerli olacak” dedi.

Rekabette Güçlü Olmanın Yolu, Modern Tarım Teknikleri 

Dünyada büyük bir rekabet olduğunu ve Ülkemizde verimin arttırılması, topraklarımızın değerini kaybetmemesi, suyumuzun israf olmaması için modern tarım tekniklerinin daha da yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayan Vali Deniz “Türkiye, tarımsal üretim alanında Avrupa’da birinci, Dünya’da sekizinci olması çok güzel ama bunu daha iyi hale getirebilecek bir potansiyelimiz var. Tarım üzerine yapılan konuşmalarda hep Hollanda örnek verilir. Konya kadar bir ülke olan Hollanda’nın yüz milyar dolar ihracatı var. Hollanda, tarımsal ürün ithalatında da Avrupa’nın 1 inci Ülkesi. Çünkü Hollanda ihraç ettiği ürünlerin hepsini kendisi üretmiyor, başka ülkelerden ithal ettiği ürünleri işleyip ihracata dönüştürüyor. Bizimde bu ve benzer modelleri uygulamamız lazım. Dünyada büyük bir rekabet var. Türkiye olarak bu rekabette güçlü olmak için geleneksel tarım anlayışından hızla uzaklaşarak, modern tarım tekniklerini kullanmayı yaygınlaştırmalıyız. 2023’te 500 Milyar dolar ihracat hedefi koyduk, bu hedeflerin içerisinde tarımı daha ön plana çıkarmalıyız. Şu anda 20 Milyar Dolar civarında olan ihracatımızı 40 – 50 Milyar Dolar yapabiliriz.   Manisa, Türkiye’nin gözbebeği bir şehir. Hem sanayi hem de tarım alanında çok güzel tesislerin yapılmış olmasından gurur duyuyorum. Yatırım yapmak isteyen vatandaşlarımızı doğru yönlendirerek ve devletimizin teşviklerini anlatarak mevcut tesislerimizin sayısını arttırmalıyız” dedi.

Toprak ve Su Bizim En Kıymetli Hazinemiz

Vali Deniz, Türkiye’nin belirli bir kesim tarafından hedefe konulduğunu belirterek şunları ifade etti “Biz hedeflerimize odaklanıp çalışmalıyız. Tarım, sanayi ve teknoloji de daha üst seviyelere gelerek daha çok üretmeliyiz. Köylerde yaşayan vatandaşlarımızın topraklarını ve tarım yapmayı bırakmamalarını sağlamalıyız.  Toprak ve su bizim en kıymetli hazinemiz. Manisa, tarım ve sanayisi ile üreten bir şehir. Üretimde birçok üründe ön sıralarda ve 500 Milyon Dolar civarında tarımsal ihracatı var. Gerçekleştirdiğimiz bu toplantıdan güzel kararlar alınmasını temenni ediyorum.”

3. Tarım Şurasında, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce oluşturulan 17 çalışma masasında, sektörün tüm taraflarını temsil eden 210 kişilik bir ekip oluşturuldu. Toplantıda, ilimizin tarım ve hayvancılık konusundaki mevcut durumu, güçlü ve zayıf yönleri, geleceğe yönelik hedef ve stratejileri değerlendirilecek. Sonuçlar bir rapor eşliğinde Ankara’ya sunulacak.