Bağlarda, hasat ve sonrası dikkat edilmesi gerekenleri özellikle yerinde belirtildi.

    Hasat edilen üzümlerin yapraksız ve temiz olarak hasat edilmesi, çürük yaralı ve kusurlu salkımları mutlaka ayırmaları ve ayrı sermeleri konusunda uyarıldı. Zaten üreticilerimiz neredeyse hiç çürük, yaralı ve kusurlu salkım olmadığını kalitenin gayet iyi olduğunu açıkladı. Hava sıcaklık değerlerine göre bandırma suyu derecesi hakkında dikkat edilmesi gerekenler ve bandırma işlemi sırasında önemli olan hususlar belirtildi. Sergiye serilmesi gereken miktar ve üzümleri sererken dikkat edilmesi gerekenler hakkında uygulamalı olarak bilgilendirmede bulunuldu.

    Hasat sonrası bağların az miktarla da olsa sulanması ve emici böcek (Empoasca ve Unlu Bit) ve hastalıklara karşı (Mildiyö vb.) mutlaka ilaçlanması gerektiği hakkında bilgilendirme yapıldı. Özellikle bir dahaki yılın üzüm verecek olan doğuş yapacak gözlerinin sağlıklı olması adına mutlaka bunların yapılması gerektiğini bildirildi.

    Hasadı biten ve sergiden üzümleri kaldırılan bağlarımızın sahibi olan üreticilerle yapılan görüşmelerde, Rekoltenin geçen yıla oranla % 15-20 arasında düşük olduğunu ve daha önceden Rekolte Tahmin Komisyonunca yaptığımız Rekolte Tahmin çalışmalarıyla birebir örtüşüyor olduğunu ve doğruluğunu  tespit edildi.

    Hasadı bitip sergiden kaldırılacak üzümler ile ilgili genel bilgilendirme ve bu yılki Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından yapılacak alımlar ve bu konuda dikkat edilmesi gerekenler hakkında genel bilgilendirme yapıldı. Bu bağlamda;

    T.M.O Manisa’ da 7 alım noktasında alıma başladı. 27 Ağustos tarihinde Sayın Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli Giresun’ dan canlı bağlantı ile 9 numaralı üzümün fiyatını  12,5 Tl olarak açıklaması ve 7 Eylül tarihinde T.M.O tarafından alımların başlayacağını ifade etmişti.

    7 Eylül 2020 itibariyle T.M.O 7 noktada Sultani Çekirdeksiz Üzümün alımına başlamıştır. Manisa merkez, Saruhanlı, Turgutlu, Salihli, Alaşehir, Sarıgöl ve Denizli Buldan olmak 7 alım noktasında T.M.O Eksperleri alım yapmak için gerekli hazırlıklarını yaparak, alım çalışmalarına başlamış bulunmaktadır.

    Özellikle bağcılarımızın getirdiği üzümlerin neminin % 13’ ten fazla olmaması, üzümlerin 50 kilogramlık, daha önce kullanılmamış çuvallar içinde getirilmesi, un çuvalı, yem çuvalı olarak kullanılmış çuvalların üzümün kalitesini bozduğu için kullanılmaması gerektiği bildirilmiştir.

    Üreticilerimizin Çiftçi Kayıt Sistemi (Ç.K.S)’ den aldıkları belgeleriyle beraber alım noktalarına üzümlerini getirmeleri ve öncesinde de T.M.O web sitesinden mutlaka randevu almaları ve ürünlerini randevu gününde getirmeleri gerektiği bildirilmiştir. Randevular  www.tmo.gov.tr adresinden alınmalıdır. Özellikle ambar zararlısı tespit edilmiş yada üzümlerin üzerine farklı kokular sinmiş (zift, deterjan, küf vb.) ürünler alınmayacaktır. Üzümler kontroller sonucu numaralandırılarak alımları gerçekleşecektir. 

    Bandırmalı Çekirdeksiz kuru Üzümlerde 10 numara üzüm 13,0 Tl, 9 numara üzüm 12,5 Tl, 8 Numara üzüm 12,0 Tl, 7 numara üzüm 11,5 Tl olarak alınacaktır.

    Özellikle, üreicilerimizin alım yerlerinde Yeni Tip Koronavirüse (Covit-19) karşı önlemler kapsamında gerekli tedbirleri almaları MASKE KULLANILMASINA VE SOSYAL MESAFEYE dikkat edilmesi gerektiği bildirilmiştir.

    Ayrıca üreticiler ürün alım merkezlerine giderken banka hesap numarası veya IBAN numaralarının bilgilerini yanlarında bulundurmalıdır. 

Üzüm üreticilerimize, bereketli olsun. Allah devletimize zeval vermesin.