Haber Merkezi

Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Havancılık Müdürü Mehmet Akif Şenyürek Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil olan ve mazot, gübre ve toprak analizi desteğinden faydalanmak isteyen çiftçilerin, 31 Aralık 2012 günü mesai saati bitimine kadar il/ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüklerine başvurmaları gerektiğini söyledi. Destekleme ödeme miktarları ve destekleme müracaatları ile ilgili açıklamalarda bulunan Mehmet Akif Şenyürek evraklarını başvuru süresi içerisinde teslim etmeleri hususunda çiftçileri uyardı.

Ödeme miktarı

Mazot ve gübre desteklemeleri de üç ana ürün grubunda alan bazlı yapılacak. Buna göre, peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanları için dekar başına 2,7 lira mazot, 3,7 lira gübre desteği, hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler sebze ve meyve alanlarında dekar başına 4 lira mazot, 5 lira gübre desteği, yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri alanlarında dekar başına 6,4 lira mazot desteği, 6,3 lira gübre desteği ödenecek. Toprak analizi yaptıran çiftçilere ayrıca dekar başına 2,5 lira toprak analiz desteği ödenecek.

ÇKS'ye kayıtlı 50 dekar ve üzeri her bir tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için, her 50 dekarlık alan için bir analiz olmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuvarlarda 1 Ocak-31 Aralık 2012 tarihleri arasında toprak analizi yaptırılması gerekiyor. Büyüklüğü 50 dekarın altındaki tarım arazisi için bu şart aranmayacak.

Toprak analizi desteği ödemesinden faydalanmak isteyen çiftçilerin, bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuvarlarda 1 Ocak-31 Aralık 2012 tarihi arasında toprak analizi yaptırması gerekiyor. Her toprak analizine en fazla 50 dekar için ödeme yapılıyor. Akhisar'da İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Akhisar Ziraat Odası bünyesinde olmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş iki adet toprak analiz laboratuvarı hizmet veriyor.

Başvurular 31 Aralık'a kadar

Mazot, gübre ve toprak analizi desteğinden faydalanmak isteyen çiftçilerin, 2012 yılı ÇKS kaydını yaptırmaları ve gerekli bilgi ve belgelerle 31 Aralık 2012 günü mesai saati bitimine kadar ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüklerine, merkez ilçede ise il müdürlüklerine başvurması gerekiyor.