Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Akif Şenyürek İşletme Kayıt Belgesi olmayan gıda işletmelerini uyardı.

Gıda işletmeleri için 31 Aralık 2013 tarihine dikkat çeken Mehmet Akif Şenyürek yaptığı açıklamada ; “Bakkal, market, manav, kasap, balık satış yeri, unlu mamuller satış yerleri, şekerleme satış yerlerini, aktar, gıda toptancısı, süt toplama merkezi,büfe, kuruyemişçi, lokanta, restoran, fast food, her türlü yemekhane, kafe, bar, okul ve hastane kantinleri, kahvehane, çay bahçesi, hazır yemek, tabldot işletmeleri gibi gıda satış ve toplu tüketim yerleri ile her türlü gıda üretim yerleri için 5996 sayılı Kanuna göre İŞLETME KAYIT BELGESİ alınması yasal zorunluluktur.

İstatistiki verilerimize göre İlçemizde 476 gıda üretim yeri, 968 satış yeri, 815 toplu tüketim yeri olmak üzere 2231 adet gıda işletmesi bulunmaktadır. Gıda işletmecilerimizden Bakanlığımız Gıda Güvenliği Bilgi Sistemine kayıt olarak işletme kayıt belgelerini alanların oranı ise Kasım ayı sonu itibarı ile % 55 tir. Yönetmelikte belirtilen işletme kayıt belgesini henüz almamış olan 1.000 civarında gıda işletmesi bulunmaktadır.

Bakanlığımızca gıda işletmelerinin kayıt ve onay işlemleri ile ilgili olarak uygulamaya konulan yönetmelik 17 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe konulmuştur. Bu yönetmeliğin yayımından önce çalışma izni ve gıda sicili belgesi, kayıt belgesi veya bu belgelere eşdeğer belge almış ve halen faaliyet gösteren kayıt kapsamındaki gıda üretim, satış ve toplu tüketim işletmeleri, bu belgelerini en geç 31 Aralık 2013 tarihine kadar Yönetmelikte belirtilen işletme kayıt belgesi ile değiştirmek zorundadır. 31.12.2013 tarihine kadar işletme kayıt belgelerini almamaları halinde gıda satış ve toplu tüketim iş yeri olarak nitelendirilen perakendeci işletmelere 1.329 TL. üretim yerlerine ise 2.660 TL. idari para cezası uygulanacaktır.

Gıda satış, toplu tüketim ya da üretim yeri olarak yeni iş yeri açan işletmecilerin ise faaliyete geçer geçmez İlçe Müdürlüğümüze başvuruda bulunarak işletme kayıt belgelerini almaları gerekmektedir. Bu gıda iş yerlerine yapılan denetimlerde işletme kayıt belgesi olmadan faaliyet gösterdikleri tespit edilenlere idari para cezası uygulanmaktadır.

Gıda işletmelerimizin idari para cezası ile karşılaşmamaları için bu konunun tekrar hatırlatılmasına ihtiyaç duyulmuştur.” dedi.