Dikkat Akhisar'da Şap Hastalığı Kapıda


Akhisarpress.com 

 

Akhisar'a bağlı Boyalılar köyünde bir işletmede büyükbaş hayvanlarda Şap Hastalığı teşhis edilmesi üzerine köyde karantina tedbirleri uygulamaya konuldu.


Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne yapılan hastalık ihbarı neticesinde Boyalılar köyünde Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü resmi veteriner hekimlerince yapılan inceleme sonrasında Boyalılar köyü  Şap hastalığı şüphesi ile karantinaya alınarak idari ve fenni tedbirler uygulamaya konuldu. Köye hayvan ve hayvan maddesi giriş ve çıkışları ikinci bir emre kadar durduruldu. Ayrıca mevzuatlar çerçevesinde Boyalılar köyü yerleşim yeri merkez alınarak, yarıçapı asgari 3 km. olacak şekilde bir koruma bölgesi ve koruma bölgesini de kapsayacak ve yarıçapı asgari 10 km olan bir gözetim bölgesi oluşturulduğunu bu bölgeler içinde kalan köylerde de hayvan ve hayvansal ürünlerin naklinin durdurulduğu belirtildi.


Uygulamaya konulan tedbirleri ve hastalığın seyrini kontrol etmek üzere İlçe Müdürü Veteriner Hekim Mehmet Akif Şenyürek, Veteriner Hekim Fikret Özdemir ile birlikte Boyalılar köyüne gelerek incelemelerde bulundu. 


Hastalığın köyde üç büyükbaş hayvan işletmesinde tespit edildiğini belirten Mehmet Akif Şenyürek köy muhtarı Süleyman Altınay  ve işletme sahiplerinden aldığı bilgilere dayanarak hastalığın kontrolsüz ve belgesiz hayvan nakli ile köye bulaştığının anlaşıldığını açıkladı. 


Şenyürek “ enfeksiyonun orta şiddette seyrettiğini, hastalık çıkan işletmelerdeki hayvanların tedavilerinin ve dezenfeksiyon işlemlerinin devam ettiğini söyledi. Köy muhtarı Süleyman Altınay' dan karantina tedbirlerini sıkı bir şekilde uygulamalarını istedi.


İlçe Müdürü Şenyürek  yaptığı yazılı açıklamada; Şap hastalığı  canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çift tırnaklı hayvanların akut ve çok bulaşıcı viral bir hastalığıdır. Hastalığın ilk devresinde hayvanlarda ateş görülür. Bu dönemde ateş 40- 41 C ye çıkar. Ancak bu devre kısa sürer ve ateşsiz dönem başlar. Daha sonra ağızda veziküllerden dolayı iştahsızlık ve depresyon görülür. Şap virusunun en çok yayıldığı dokular özellikle ağız, ayak ve meme epitelidir. Genç hayvanlarda ilk belirti yüksek ateştir. Bunu ağız mukozasında, ayaklarda tırnak arası ve korona bölgesinde, memelerde veziküllerin oluşumu takip eder. Sığırlarda ağız lezyonları koyun, keçi ve domuzlardan daha şiddetlidir. Veziküllerden dolayı ağızdan bol miktarda ip gibi uzayan salya akmaya başlar. Ağızda bol salya mevcut olup, mukoza kırmızı ve sıcaktır. Dil ve dudakların iç yüzeyinde, yanak, dişetleri ve damakta veziküllerin oluştuğu görülür. Koyunlarda belirtiler sığırlardakine benzemektedir; fakat daha hafif seyreder ve bazen varlığı bile anlaşılamaz. Ağızdaki lezyonlar küçük ve çabuk kaybolan niteliktedir. Çoğu zaman ayaklar daha duyarlıdır, topallık klinik belirtilerin başında gelir." dedi. 

 

Şenyürek hayvan yetiştiricilerini, kasapları ve celepleri belgesiz hayvan almamaları ve nakil etmemeleri hususunda uyardı.