16 Ocak 2015, İstanbul – Greenpeace, ülkemizdeki zeytinlik bölgelerin imara açılması konusunda kamuoyunun görüşlerini öğrenmek amacıyla yaptırdığı anketin sonuçlarını açıkladı [1]. Araştırma, 25 Aralık 2014 ile 3 Ocak 2015 tarihleri arasında, 7 bölgedeki 41 ilde, 18 yaş üzeri 1.086 kişiyle yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak gerçekleştirildi. İksara Veri Analiz Şirketi’nin yürüttüğü araştırmaya göre; zeytinliklerin olduğu bölgelerde sanayi tesislerinin yapılmaması gerektiğini düşünenler %83 gibi yüksek bir orana ulaştı. Katılımcıların %79’u zeytinlik alanlarda kömürlü termik santral kurulmasına karşı olduğunu ifade etti. Araştırmanın en çarpıcı verilerinden birisi de, yeni zeytin yasasını destekleyenlerin sadece %18'de kalması.

 Şu anda TBMM’de görüşülmekte olan ve zeytinlik alanları maden ve kömür santralı gibi çevreyi kirletecek sanayi tesislerine açacak olan yasa tasarısına dikkat çeken Greenpeace Akdeniz Gıda ve Tarım Kampanyaları Sorumlusu Tarık Nejat Dinç, “Anket sonuçlarını katılımcıların siyasi görüşünü göz önünde bulundurarak incelediğimizde, hangi siyasi partiyi destekliyor olursa olsun, insanların zeytinliklerin korunması konusunda aynı ölçüde hassasiyet ve kararlılık gösterdiğini gördük. Talebimiz, kamuoyunun büyük oranda desteklemediği bu yasa tasarısının bir an önce geri çekilerek çok büyük bir hatadan geri dönülmesidir. Yaptığımız kamuouyu araştırması, ülkemizin kalkınmasının çevreyi tahrip ederek değil, tam tersine çevreyi koruyarak sağlanması konusunda çok ciddi bir iradeyi ortaya koymuştur. Dünya zeytin üretiminde 4. sırada yer alan ve 2. sıraya yerleşme hedefi bulunan Türkiye, bu hedefine ancak zeytinlik alanları korumaya devam ederek ulaşabilir. Bu amaçla, Türkiye’deki herkesi zeytiniseviyorum.org adresinde kampanyamıza katılmaya cağırıyorum” dedi.

Kişi başına 2 zeytin ağacı düşüyor…

 Greenpeace’in TÜİK ve FAO verilerinden derlediği bilgilere göre, zeytinlikleri koruma altına alan yasa değişikliğinin yürürlüğe girdiği 1995 yılında ülkemizdeki zeytin ağacı sayısı 87.581.000 iken, koruma sayesinde 2014 yılında bu rakam 168.997.000 seviyesine ulaşarak, %93 oranında rekor bir artış gösterdi. Bu sayede günümüzde ülkemizdeki her bir kişiye 2 zeytin ağacı düşer hale geldi. Yedişer yılık dilimler göz önüne alındığında, 1988-1995 arasında ülkemizdeki zeytin ağazı sayısında sadece %2’lik bir artış sağlanmışken, zeytinliklere getirilen koruma sayesinde bu oran 1995-2002 yılları arasında %16, 2002-2009 yıları arasında ise %51 gibi rekor bir seviyeye ulaştı. 1995 yılında Türkiye’nin dünya zeytin üretimindeki payı %5 iken, 2012 yılında bu rakam %11 olarak kaydedildi. Böylece ülkemizde zeytinlikler koruma altına alındıktan sonra Türkiye’nin dünya zeytin pazarındaki payı iki katın üzerinde artış göstermiş oldu.

1995’te Zeytin Yasası’nda yapılan değişiklikle, zeytinlikler koruma altına alındı. Zeytinliklerin 3 km yakınına çevreyi kirleten tesislerin yapımı yasaklandı. Halen TBMM’de görüşülen bir yasa tasarısı var. Bu tasarı yasalaşırsa Türkiye’nin zeytinlik alanları, başta kömür santralları olmak üzere çevreyi kirletici birçok tesise açılacak. Zeytinlik alanlara geridönüşü olmayan zararlar verilecek, pek çok insanın geçim kaynağı ve mirası ortadan kaldırılacak. Türkiye, dünyanın en büyük 4. zeytin üreticisi. Zeytinliklerin ortadan kaldırılmasıyla bu alanda yapılacak enerji yatırımlarının çoğu kömüre dayalı olacağından, uzun vadede doğaya ve insana büyük zarar verilecek.

Zeytini seviyorsan sen de kampanyaya katıl!
zeytiniseviyorum.org