Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Yayakırıldık Mahalle Muhtarlığı binasında, Biber ve Domates yetiştiricilerinin katılımı ile çiftçi toplantısı gerçekleştirildi.

Bu zamana kadar sulama imkanı olmayan arazilerine tütün ekerek geçimlerini sağlayan yöre halkı, bu yıl sondaj açmak suretiyle sulama imkanına kavuşturdukları tarlalarında biber ve domates yetiştirmeye başladılar. Tarla ölçeğinde domates ve biber yetiştirmenin bölge çiftçileri için yeni bir hadise olması nedeniyle, mevcut teknik ve pratik bilgi noksanlıklarını gidermek ve olası hatalara engel olunarak verim ve üretim kayıplarını asgari seviyeye indirmek maksadıyla Akhisar İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıya komşu köylerdeki  yetiştiricilerin de aralarında bulunduğu 70 çiftçi katılırken; Tütün Teknoloji Mühendisi Mehmet Ali Ağar, Ziraat Teknikeri Tarık Uzel ve Kavakalan Tarım Merkezi Mühendisi Meltem Pıtır da eğitimci olarak yer aldılar.

Toplantıda, biber ve domates yetiştiriciliğinde fide dikiminden hasada kadar yanlış bilinen uygulamalar üzerinde durularak toprak işleme, sulama, çapalama ve gübreleme işlemleri hakkında çiftçilerimize bilgiler aktarıldı. Yağışların devam etmesine bağlı olarak oluşan uygun koşullar nedeniyle domates ve biberde bakteriyel ve fungal hastalıkların önemli zararlar oluşturabileceği çiftçilere hatırlatılarak sistemik ilaçların kullanılması yönünde tavsiyelerde bulunuldu. Bu dönemde görülebilecek Mildiyö, Bakteriyel Benek ve Bakteriyel Leke hastalıklarına dikkat çekildi. Mildiyö hastalığının etmeni olan mantarın kışı hastalıklı bitki artıklarında geçirdiği ayrıca tohumla da taşınabildiği vurgulanırken, hastalığın gelişmesi ve yeni yerlere bulaşmasında serin, rutubetli havalar önemli rol oynadığı hatırlatıldı. Rutubetli havalarda yaprağın altına bakıldığında grimsi renkte, ince tüylü bir tabaka meydana geldiğinin görülebileceği, meyvede ise sapa bağlı kısma yakın halde küçük ve gri- kahverengi lekeler meydana geldiği belirtildi. Bakteriyel Benek ve Bakteriyel Leke hastalıklarının ise yaprak, sap, çiçek ve meyvelerde kahverengiden siyaha kadar değişen lekeler oluşturduğu, hastalıkların ilerlediği dönemlerde yapraklardaki küçük lekelerin birleşmesiyle daha büyük lekeler oluştuğu dile getirildi. Özellikle yağışlı havaların birkaç gün sürdüğü günlerde anılan hastalıklara karşı sistemik ilaçların kullanılmasının bulaşma ve yayılmalara engel olunması bakımından çok önemli olduğuna dikkat çekildi.

Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden yapılacak duyuru ve gönderilecek SMS mesajlarının takip edilerek ilaçlamaların zamanında ve doğru bitki koruma ürünleri ile yapılmasına özen gösterilmesi tavsiye edildi.