Tarım ve Orman Bakanlığı uhdesinde yer alan Tek Tırnaklı Hayvanların Tanımlanması ve İzlenmesine Dair Yönetmelik kapsamında, ülke genelindeki her yaştan at, eşek ve katır türü tek tırnaklı hayvana, sene sonuna kadar kimlik belgesi düzenlenerek kayıt altına alınacak.

At ve katır türü hayvanlara kimlik belgesi düzenlenebilmesi için öncelikle, Ruam Hastalığına Karşı Korunma ve Mücadele Yönetmeliği kapsamında, Akhisar İlçe Tarım Müdürlüğüne bağlı Hayvan Sağlığı biriminde görevli veteriner hekimleri tarafından hayvanların sağlık durumunu tespit etmek amacıyla Mallein Testi uygulanıyor ve test sonucu negatif çıkan hayvanlara mikroçip takıldıktan sonra Tektırnaklı Hayvan Kimlik Belgesi düzenleniyor. Bu kimlik belgesinde; hayvanın özel yaşam numarası, mikroçip kodu, cinsiyeti, türü, doğum tarihi ve doğum yeri gibi bilgiler bulunuyor. Ayrıca kimliğe hayvanın eşkâli, işaret ve nişaneleri de not ediliyor. Hayvan Kimlik Belgesi düzenlenen her bir tek tırnaklı hayvan, Tarım ve Orman Bakanlığına ait Hayvan Bilgi Sistemi (HBS) içerisinde yer alan TÜRKVET modülüne kaydediliyor. TÜRKVET kaydı olmayan tek tırnaklı hayvanlara sevk raporu tanzim edilemiyor. Hal böyleyken kimlik belgesi olmayan tek tırnaklı hayvanların nakil esnasında yakalanmaları halinde, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereğince mevzuat hükümlerine aykırı davrananlara idari para cezası uygulanıyor ve hayvanlara kimlik belgesi düzenlenmesinin ardından sevklerine müsaade edilebiliyor.

Ruam Hastalığına Burkholderia mallei isimli bir bakterinin neden olduğunu belirten uzmanlar; Mankafa Hastalığı adıyla da bilinen bu hastalığın, hayvanlardan insanlara geçebildiği için zoonotik hastalıklar arasında yer aldığını ifade ediyorlar. İlgili mevzuatlar gereğince, Ruam hastalığı yönünden yapılan kontrollerin hem insan hem de hayvan sağlığı açışından büyük önem arz ettiğine dikkat çekiliyor. Bütün bu sebeplere; at, eşek ve katır türü hayvan sahibi olan vatandaşların, mağdur duruma düşmemeleri için 31 Aralık 2021 tarihine kadar Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne müracaat etmeleri tavsiye ediliyor.