Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen proje ile Akhisar İlçesinde 4.000 adet ceviz fidanı dağıtıldı.

Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk; “İlimiz meyveciliğini geliştirmek için yapmış olduğumuz projelerde çalışmalarımız aralıksız devam ediyor.  Bugün de üreticilerimize ceviz fidanı dağıttık. Ceviz, kuruyemiş sektöründe ve birçok işlenmiş üründe kullanılması açısından ekonomik değeri son derece yüksek bir meyvedir. Hem üreticiye hem de ülke ekonomisine kazanç sağlayacak bir üründür.

Akhisar İlçemizde 33 üreticimiz projeden faydalandı. Proje ile 4.000 adet ceviz fidanı dağıtmış olduk.  Fidanların 4.000 adedi ana çeşit Chandler ve tozlayıcı çeşit Fernor tozlayıcı çeşit Franquetta’dır.

İlçemizdeki projenin toplam bütçesi 72.800,00 TL’dir. Bütçenin % 75’i olan 54.600,00 TL’ si Manisa Valiliğince ve % 25’i olan 18.200,00 TL’ si üreticiler tarafından karşılanmıştır.

Dağıtımını yapmış olduğumuz fidanların üreticilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum” dedi.

Gerçekleştirilen fidan dağıtım programına; Akhisar Kaymakamı Sabit Kaya, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, İl Müdür Yardımcısı Serdar Mersinli, Akhisar İlçe Emniyet Müdürü Sayım Başaran, İlçe Jandarma Komutanı Ali Galip Kocaman,  Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Gökmen Kaya, Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Kılıç, Akhisar Ak Parti İlçe Başkanı Fatih Füzün, Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Ahlat, Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa, konu sorumlusu teknik personeller ile proje faydalanıcısı üreticiler katıldı.

İlçemizde Üreticilerimizin faydalandığı 2021 yılı projeleri;

YİKOB Projesi (Ceviz Fidanı)
Manisa‘da Ceviz Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması  Projesi kapsamında, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından %75’i finanse edilen 4.000 adet Ceviz Fidanı, %25 katkı payı alınan 33 çiftçimize teslim edildi.
YİKOB Projesi (Sirke Sineği Tuzağı)
Kanadı Noktalı Sirke Sineği Mücadelesinde Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında, Manisa Valiliği'ne bağlı Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından satın alınan toplam 4.000 adet tuzak; Arabacıbozköy, Dağdere ve Hamit mahallelerindeki kiraz üreticilerimize dağıtıldı.
YİKOB Projesi (Gübreleme Makinası )
Manisa'da Daha Çok Mekanizasyon, Daha Yüksek Verim Projesi kapsamında, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından finanse edilen 4 adet toprakaltı gübreleme makinası ve 1 adet katı gübre dağıtma römorku; Çamönü, Dereköy, Harmandalı, Medar ve Selçikli mahalleleri sulama kooperatiflerine teslim edildi.
YİKOB Projesi (Kameralı Feromon Tuzak)
Dijital Kameralı Feromon Tuzak Projesi kapsamında,
Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından finanse edilen toplam 6 adet kameralı tuzak; zeytin, üzüm, pamuk ve domates yetiştirilen tarım arazilerine kuruldu.
YİKOB Projesi (Otomatik Yem Makinası)
Küçükbaş Hayvan Verimliliğini Arttırma Projesi kapsamında,
Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından %75’i finanse edilen 60 adet Otomatik Yem Makinası, %25 katkı payı alınarak 60 yetiştiricimize teslim edildi.
YİKOB Projesi (Arıcılara Varroa İlacı)
Emek Bizden, İlaç Sizden Projesi kapsamında,
Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından %75’i finanse edilen 694 kutu Varroa İlacı, %25 katkı payı alınarak 64 arıcımıza teslim edildi.
YİKOB Projesi (Zeytin Sineğiyle Mücadele)
Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından finanse edilen; Manisa Zeytin Sineğiyle Mücadele Projesi kapsamında 25 adet Zeytin Sineği Besi (DAP)Tuzağı ile Manisalı Üretici Zeytin Sineğiyle Mücadelede Birleşiyor Projesi kapsamında 1 adet Kısmi Yan Dal İlaçlama Makinası teslim edilerek iki proje de Akçaalan mahallemizde yürütülmektedir.

Bakanlık Projesi(Yem bitkisi)
Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan Karışım Yem Bitkisi Projesi kapsamında 24 üreticimize toplam 13.000 kg %75 hibeli Manisa Karışımı olarak isimlendirilen % 40 Macar Fiğ, % 40 Yem Bezelyesi, % 10 Arpa, % 10 Tritikale tohumlarından oluşan karışık yem bitkisi tohumu dağıtıldı.

Bakanlık Projesi (Salep Projesi)
Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi çerçevesinde salep yetiştiricileri Bakanlık tarafından %75 oranında destekleniyor. Akhisar’da projeye dahil edilen ve 100’er metrekarelik alanda üretim yapacak şekilde toplam 26 üreticiye salep yumruları dağıtıldı.

Bakanlık Projesi (Sertifikalı Tohum Projesi)    
Bakanlığımıza bağlı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve %75 hibe desteği sağlanan “Her Şey Tohumla Başlar Projesi” kapsamında 78 üreticiye 30.000 kg sertifikalı buğday tohumu teslim edildi.

Bakanlık Projesi (Yerli Sebze Fidesi)
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Yerli Çeşitlerin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden temin edilen 22 viyol Biber, 10 viyol Domates ve 3 viyol Patlıcan fidesi; Sarıçalı ve Yeniceköy mahallelerimizden
2 çiftçimize teslim edildi    


Bakanlık Projesi (Zeytin İşleme Tesisi)
İlçemizde faaliyet gösteren ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi kapsamında, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ile Tarımsal Ürünlerin İşlenmesi, Kurutulması, Dondurulması, Paketlenmesi Ve Depolanması konularında başvuran 4 işletme hibe almaya hak kazandı.

Bakanlık Projesi (Aile İşletmeciliği)
İlçemizde faaliyet gösteren ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi kapsamında, Aile İşletmeciliği Faaliyetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Altyapı Sistemleri konusunda başvuran 8 işletme, zeytin hasat makinası için hibe almaya hak kazandı.