Akhisarpress.com - 1980 ve daha önceki yıllarda Ege Bölgesinin Tütün ambarı olarak bilinen Akhisar tütünü tekrar aranmaya başlandı. Yıllık rekoltelerin 20 milyon kiloya çıktığı yıllardan sonra, Tütün Yasasının değişmesi, dünyada sigara ve tütüne karşı başlatılan haklı kampanyalarda Akhisar’da tütün dikimleri azalmış, yıllık rekoltenin 2 milyon kilolara kadar indiği görüldü. Akhisar çiftçisi ve köylüsü tütün dikimlerinin kısıtlanması, kotaların konması üzerine Zeytine büyük ölçüde dönüş sağladı.

Her marka sigarada şark tütününün bulunması üzerine, Ege bölgesinin en önemli Tütün merkezi olan Akhisar’da son 2-3 yıldır özellikle kırsal kesimde boş kalan tarlalarda tekrar tütün dikimleri arttı. 2013 yılı rekoltesinin 5 milyon kiloyu bulması bekleniyor.

Tarlasında ailesiyle birlikte tütün dikme makinası ile tütün fidelerinin tarlaya dikilmesinde görüştüğümüz bir tütün üreticisi, “ Tütün yasası değiştikten sonra, biz tütün üreticileri adeta şaşkına döndük. Zeytin dikilmesi gereken arazilerimize zeytin diktik. Yıllar geçtikten sonra bol tarlalarımıza talep doğrultusunda tekrar tütün dikmeye başladık. Eski günlerde Tütün piyasaları bir gün açılır. Hepimiz o günden itibaren tütünümüzü satmaya başlardık. Neredeyse sene bir gün para görürdük. Şimdi özel sektörle yaptığımız sözleşmelerle yıl içinde en az 3 kez Tütün tüccarından para talep ediyor ve alıyoruz. İyi kaliteli tütün yetiştiren biz üreticiler için azda olsa cebimizde her zaman para bulunabiliyor. Önemli olan iyi tütün yetiştirmektir. Çünkü şark tütün özellikle Akhisar tütünü mutlaka sigaralar için adeta şart.” diyor.