Akhisar Ticaret Borsası'nın zeytine prim desteği için yaptığı çalışmalar meyvesini verdi.  Sofralık zeytine prim verileceğini açıklayan TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Adayı Recai Berber, bu konuda Orman ve Su İşleri Bakanı, AK Parti İzmir Milletvekili Adayı Veysel Eroğlu'nun da destek verdiğini söyledi. 

Türkiye'nin en eski festivalleri arasında yer alan ve bu yıl 556'sı düzenlenen Akhisar Çağlak Festivali kapsamında Akhisar Ticaret Borsası yönetimi ve meclis üyeleri, Recai Berber ile biraraya geldi. Çevre sorunlarının görüşüldüğü toplantıda Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, AK Parti Manisa İl Başkanı Zülfikar Gürcan da hazır bulundu. Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, zeytinde primin bu yıl içinde plan bütçe komisyonuna gelmesini ve 2016'da uygulanmasını istediklerini söyledi. 

KAYBEDEN YOK

Sofralık zeytin üreticisinin en büyük beklentisinin prim desteği olduğunu ifade eden Alhat, "Zeytinci prim alırsa devlet de kazanacak.  Ayrıca kayıtdışı da engellenmiş olacak, doğru bir veri tabanımız olacak. Tüm bunlar yeni yatırımcıların sektöre girmesini sağlayacak. Sonuçta üretici de kazanacak devlet de kazanacak, kaybeden olmayacak" dedi. 

EGE’Yİ BİLEN BAKAN OLSUN

Tarım Bakanı'nın "Egeli" olmasını arzu ettiklerini hatırlatan Alhat, "Türkiye tarımını Ege Bölgesi sırtlıyor.  Ege’nin sorununu, üreticinin derdini bilen birinin Tarım Bakanı olmasını istiyoruz. Recai Berber en büyük şansımız" dedi. Alhat ayrıca zeytincilik için reklam tanıtım bütçesi sağlanmasını da istediklerine dikkat çekti. 

ARITMA İÇİN GÜÇBİRLİĞİ YAPILSIN

Akhisar Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bahattin Alkın da arıtma tesisleri konusunda Bakanlığın "yol gösterici" olmasını istediklerini söyledi. Alkın,  "Bize 'atıkları bertaraf edin' deniyor ama bunun nasıl yapılacağı söylenmiyor. Ortaklaşa bir çözüm yolumuz olsun. Büyük bir arıtma tesisi yapılabilir ve firmalardan atıkları için bedel alınabilir ya da kümelenme ile bir arıtma tesisi yapılabilir. Böyle bir durumda da kalkınma ajansı ya da KOSGEB desteği istiyoruz" dedi. Prim desteği, arıtma tesisinin markalaşmanın da önünü açacağını söyleyen Bahattin Alkın, "Böylece dünya pazarına açılabiliriz" dedi. 

ÇİFTE DESTEK

Sofralık zeytine prim desteği için söz verdiğini hatırlatan Recai Berber ise zeytine prim konusunda kararlı olduklarını yineleyerek, zeytinyağına verilen desteğin en az yüzde 25’inin sofralık zeytine prim olarak verileceğini söyledi. 
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile de görüştüğünü ve konuyla ilgili kendisinin de destek verdiğini açıklayan Berber, “Önümüzdeki dönemde bunu mutlaka vereceğiz. Böylece sofralık zeytin ticareti kayıt altına alınmış olacak. Bu aynı zamanda işletmelerimizi de sağlıklı hale getirecek” dedi. 

“YUNAN FİRMALARINI SATIN ALIN”

İhracatta zeytinyağına tonda 135 lira, üretimde ise litresine 70 kuruş prim verildiğini söyleyen Berber, “Bu desteklerle zeytinyağı ihracatımız belli bir noktaya geldi. Aynı şeyi zeytinde yapacağız. Bugün Marmarabirlik dahil Avrupa’ya sattığımız zeytini orada yaşayan Türklere yediriyoruz. Orada yaşayan Türklerin damak zevkine hitap ettiği için. Bizim Avrupalılara da Türk zeytinini yedirmemiz lazım. Yanıbaşımızdaki Yunanistan zeytinde rakiplerimizden biri. Ekonomik krizle boğuşuyor. Yunanistan’daki büyük zeytin işletmelerini satın almak suretiyle onların Avrupa’ya mal satma, Pazar kapma noktasında mesafe almış oluruz” diye konuştu.