Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Teknik Personellerinden Ziraat Mühendisleri Erdem Burhan, Atakan Ergin, Mehmet Aksu, Melek Karıncı  Kapaklı, Dereköy, Erdelli, Ballıca, Büknüş Mahallelerine giderek çiftçi ziyaretlerinde ve arazi kontrollerinde bulundu. Bağlarda çiçeklenmenin sonlandığı meyve tohumunun gerçekleştiği gözlendi. Zeytin bahçelerindeki çiçeklerin % 80’ inin döküldüğü bazı bölgelerde ise özellikle Uslu zeytinlerinde soğuk zararının fazla olduğu gözlemlenmiş ayrıca Büknüş mahallesinde yapılan çiftçi ziyaretlerinde biberde yapılan dikim hataları ile zeytinde Halkalı Leke ve dal kanseri ile ilgili bilgiler verildi. Ballıca ve Bekirler mahallerinde iyi tarım uygulamaları kapsamında tarım yapan çiftçilerle görüşüldü. Yeni sezonda yapmaları gereken iş ve işlemler ile alakalı görüşüldü.

Ziraat Mühendisleri Meltem Pıtır, Nevin Kulakman ve Gökhan Sarıkavak’tan oluşan ekip ise Hacıosmanlar, Kavakalan ve Yayakırıldık mahallelerinde Biber ve Tütün tarla kontrolleri gerçekleştirildi. Tarlaya yeni aktarılan biber fidelerinin sağlıklı kök gelişimi için yapılması gereken kültürel işlemlerin üzerinde duruldu. Biberde sağlıklı kök gelişimi için; toprağın işlenerek tavlı hale getirilmesi, kesekli yapısının önlenmesi ve toprakta kaymak tabakasının oluşturulmaması varsa kırılması gerekir.  Aynı zamanda can suyundan sonra yapılan aşırı sulamalardan çiçeklenme dönemine kadar mümkün olduğunca kaçınılması gerekir. Kültürel işlemlerin yanı sıra kök gelişimini teşvik etmek amacıyla hümik asit kullanımı çiftçilerimize önerildi. Arazide karşılaşılan hatalardan biri de dikim hatası idi. Gözle bakıldığında solgunluk gözlenen fideler söküldüğünde kazık köklerin derine gidemediği ve geri dönerek gelişemediği gözlenmiştir. Bu şekilde yapılan hatalı dikimlerden kaçınılması gerektiği ve aynı tarlaya 2 yıl üst üste biber dikim yapılmaması konusunda çiftçilerimiz uyarıldı. Biber ve tütün fidelerinin köklerinde bu dönemde zarar yapan toprak altı zararlılarına karşı ise zehirli yem hazırlanması ile mücadele yapılması konusunda çiftçiler bilgilendirildi.

İlçemiz Hamit, Çıtak Mahallesinde gerçekleştirilden  çiftçi ziyaretlerinde çiftçilere Cevizde Antraknoz hastalığı, Ceviz yaprak gal akarı (uyuz) ve kiraz meyve dönemi monilya mücadelesi anlatıldı. Antraknoz  Hastalığı  Cevizde görülen hastalıkların en başında gelir. Hastalığın belirtileri ağacın yaprak, yaprakçık, genç sürgün ve meyvelerinde küçük sarı-kahverengi lekelenmeler şeklinde görülür. İlkbahar aylarının yağışlı geçtiği yıllarda hastalığın yoğunluğu artarak yaprakların kuruyarak dökülmesine neden olabilir. Kültürel mücadelesi enfeksiyon kaynağı yere dökülmüş yapraklar sonbaharda toplanıp yakılmalı veya derince gömülmelidir. Üzerinde hastalığın lekeleri ve derince yaraları bulunan, önceki yıllara ait dallar da budanıp uzaklaştırılmalıdır. Kimyasal Mücadelesinde bordo bulamacı ile ağacın bütün gövde ve dalları iyice yıkanacak  şekilde ilaçlanır.

İlaçlama Zamanları
1. İlaçlama: Tomurcukların yeni patlamaya başladığı, yaprakların kedi kulağı olduğu dönemde,
2. ilaçlama: Yapraklardaki, yaprakçıkların yarı büyüklüğünü aldığı dönemde,
3. ilaçlama: Meyvelerin fındık büyüklüğünü aldığı dönemde,
4. ve diğer ilaçlamalar meteorolojik koşullar ve kullanılan fungisitin etki süresi dikkate alınarak yapılmalıdır.