Afetten Zarar Gören Çamönü Mahallesindeki Seralar Yeniden Üretime Geçti.

Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Halil KARADENİZ, Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet KILIÇ ve Kooperatif dosya sorumlusu teknik personel Çamönü Mahallesindeki seralarda incelemelerde bulundu.

Akhisar’da, geçtiğimiz Aralık ayı sonlarında yoğun kar yağışı nedeniyle meydana gelen afetten zarar gören seralar, Akhisar Kaymakamı Kaan PEKER ve Manisa milletvekili Uğur AYDEMİR’in çabaları sonucunda SYDV başkanlığı tarafından sağlanan destek ve üreticilerin olağanüstü gayret sarf ederek çalışması sayesinde onarılarak yeniden üretime geçti.

İlçemize bağlı Çamönü mahallesinde 700 dekar alanda bulunan ve teknikte plastik yüksek tünel olarak tanımlanan 186 serada yılda iki dönem halinde örtüaltı sebze üretimi yapılıyor. 30 Aralık 2014 günü gerçekleşen aşırı kar yağışı sırasında, 400 dekar alanda bulunan 166 seranın metal iskeletleri, plastik örtülerde biriken karların ağırlığına dayanamayıp kısmen veya tamamen çökmüştü.

Yaşanan afetin ardından gerçekleştirilen zarar tespit çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte, Akhisar Kaymakamlığı’nın talimatları doğrultusunda vatandaşlarımızın yaralarının sarılması ve zarar gören seraların süratle onarılması maksadıyla yapılabilecekler hususunda gerekli çalışmalar yapıldı. Başta Manisa Milletvekilimiz Uğur Aydemir olmak üzere, Akhisar Kaymakamı Kaan PEKER, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Başkanı Enes GÜNGÖR ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet KILIÇ’ın gayretleri ile SYDV kaynaklarından seraları zarar gören üreticilere kişi başına 3.000 Lira yardım desteği sağlandı.

Aldıkları destek sayesinde kısa bir sürede seralarını tamir eden seracılar, yazlık üretim döneminde hıyar yetiştirmek için toprak hazırlıklarını yaparak işe koyuldular ve geç kalmadan ekim işlemini gerçekleştirebildiler. Çapalama, gübreleme, sulama, ot alma derken bitkiler hasada geldi. S.S. Çamönü Tarımsal Kalkınma Kooperatifine üye 197 seracı 400 dekar alandan günde 82 ton hıyar toplayıp kilosu 1 Liradan satmaya başladılar. “Yaklaşık 5 ay önce yaşanan afetin ardından seralarını tamir ederek, aralarında İstanbul, Adapazarı, Rize, Bursa, Bandırma, Manisa ve Salihli gibi şehirler bulunana 14 farklı noktaya ürün pazarlayabilir hale gelmelerine sağladıkları destek ve katkılar nedeniyle, başta Akhisarımızı mecliste temsil eden milletvekilimiz Uğur Aydemir olmak üzere, Akhisar kaymakamı Kaan Peker, SYDV Başkanı Enes GÜNGÖR ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Kılıç’a teşekkür ederek” duygularını ifade etmeye çalışan S.S. Çamönü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ramazan BAKIR “Çamönü seracıları olarak, ülke çapındaki diğer modern seralarla rekabet edebilmeleri için daha modern tesislerde, daha iyi şartlarda üretim yapmaya ihtiyaçları olduğunu” belirterek, bu maksatla “üretim tesislerini ve ürünlerini sigortalatmak konusunda karşılaştıkları zorlukların ortadan kaldırılmasını ya da sigorta teminatlarının asgariye indirilmesini talep ettiklerini” söyledi.