2012 yılı Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması (ÇATAK) programı uygulamaları tanıtım toplantısı Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı.

 

Toplantıya İlçe Müdürü  Mehmet Akif Şenyürek, ÇATAK Programı konu sorumluları mühendis Ahmet Kılıç, Hüseyin Kalaycı, Halil İbrahim Paksoy ile programda yer alan köylerin muhtar ve ihtiyar heyeti katıldı.


İlçe Müdürü Mehmet Akif Şenyürek toplantıda yaptığı konuşmada  şunları söyledi: " ÇATAK Programı sayesinde toprak ve su kalitesinin korunması, yenilenebilir doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılması amaçlanmaktadır.


2011 yılı ÇATAK program desteği ilçemizde 4 köyde 58 çiftçiye ait 1.010 da. alanda uygulanmış ve programa dahil olan çiftçilerimize 60.060 TL destekleme ödemesi yapılmıştı. 2011 yılında programa dahil olan çiftçiler 2012 ve 2013 yılında olmak üzere 2 yıl daha programda belirttikleri taahhütleri yerine getirmeleri durumunda desteklemeden yararlanmaya devam edeceklerdir. "

 

2012 yılında ise geçen sene programa dahil olan 58 çiftçi dışında, yeni çiftçilerin programa dahil edilmesini amaçladıklarını,  belirten Şenyürek “2012 yılı ÇATAK programının Manisa genelinde 10.000 da. alanda uygulanacağını, Akhisar için Manisa İl Müdürlüğünden 5.000 da. alan için talepte bulunacaklarını, teknik elemanlar ile ÇATAK programının tanıtımına yönelik çiftçi bilgilendirme toplantıları düzenleyeceklerini, öncelikle ön başvuruların alınacağını, tahsis edilen alan kesinleştikten sonra başvuruların değerlendirileceğini, ön başvuruların destekleme hakkı kazandırmadığını, hibe sözleşmesi imzalanmayan hiçbir üreticinin ÇATAK destekleme ödemesinden yararlandırılmayacağını ”belirtti. 


Mühendis Ahmet Kılıç ve Hüseyin Kalaycı' nın ÇATAK programı ile ilgili olarak yaptığı teknik bilgilendirmeye göre ,

 

Üreticilere yapılacak destekleme 3 kategoride uygulanacak. İl Proje Uygulama Komisyonu tarafından uygun görülen alanlarda aşağıdaki kategorileri gerçekleştirenlere dekar başına yılda bir defa olmak üzere 3 yıl süre ile ödeme yapılacak.

 

Birinci kategori, tek yıllık bitkilerin üretildiği alanlarda minimum toprak işlemeli tarımın yapılmasını, ikinci kategori, toprak ve su yapısının korunması ile erozyonun önlenmesi amacıyla; setleme, canlı veya cansız perdeleme, taş toplama, drenaj, jips uygulaması, malçlama, ahır veya çiftlik gübresi, yeşil gübreleme uygulaması, aşırı otlatmanın engellenmesi, çok yıllık buğdaygiller veya yonca hariç baklagiller ile alanı kaplama gibi tedbirlerden en az ikisinin birlikte yapılması veya bu tedbirlerin en az biriyle birlikte arazinin boş bırakılması uygulamasını kapsıyor. Üçüncü kategori ise belirlenen çevre dostu tarım teknikleri ve kültürel uygulamalardan en az iki veya daha fazlasının tekniğine uygun bir şekilde tatbik edilmesini içeriyor.