Akhisar CHP İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen 8 Mart Kadınlar günü etkinliğine katılan CHP Afyon Milletvekili Burcu Köksal, tüzükte kadınlar ile ilgili bulunan kotanın değiştirilebileceğini anayasaya eşit temsiliyet ilkesinin konulması gerektiğini vurguladı.

CHP Afyon Milletvekili Burcu Köksal; “Bizler kürsülerden konuşuyoruz. Ne yazık ki kadınlarımız konuşmuyor. Bizim önerilerimiz var yaptıklarımız ve yapacaklarımız var. Ama esas onların sesine kulak vermemiz gerekiyor. Ben buradan eğer format uygunsa kadınlarımızın gelip kürsüden dertlerini anlatmalarını konuşmalarını istiyorum.

Kadınların bugün hala siyasal hayatta istenilen temsil oranına ulaşamadığına vurgu yapan Köksal; “Mesela Manisa’da bu seçimlerde 6 tane Milletvekili aday adayımız varmış. Bunlardan bir tanesi Mecliste, ben isterim ki bu sayı önümüzdeki seçimlerde daha çok olsun. Bu ülkeyi bir zamanlar bir kadın başbakan yönetmişti. İlerde de bunu görmek istiyorum. 

ANAYASAYA EŞİT TEMSİLİYET İLKESİ KOYMALIYIZ

Anayasaya eşit temsiliyet ilkesinin konulması gerektiğini her toplantıda söylüyorum. Seçimle gelinen kamusal görevlerde yüzde 50 kadın yüzde 50 erkek temsiliyetidir. Biz bunu koydurmak zorundayız.

KOTA GEÇİÇİ BİR TEDBİRDİR

Bugün CHP’de yüzde 33 cinsiyet kotası var. Ama arkadaşlar kota geçici bir tedbirdir ve tüzüğe konulmuştur. Yarın bir tüzük değişikliği olduğu zaman bu kota kalktığı zaman, zaten temsiliyet oranımız yeterli seviyede değil kritik eşik olan yüzde 30-35’lere dahi ulaşamamışız. Şimdi birde kota kalkarsa o zaman hiçbir güvencemiz kalmayacak. Fransa’da bu model uygulanıyor. Fransız anayasasında olduğu gibi, seçimle gelinen kamusal görevlerde yüzde 50 kadın, yüzde 50 erkek temsiliyeti esas alınıyor. Bunu seçimle gelinen her türlü görevlerde uygulayabiliriz. Liyakat hariç çünkü yargısal ve bir takım görevlerde liyakat esas alınıyor. Buralarda liyakatin esas alınması gerekiyor. Seçimle gelinen görevlerde anayasada eşit temsiliyet ilkesini koymamız gerekiyor.” Diye ifade etti.