Akhisar Belediye Meclisi Eylül ayı oturumunda Katı Atık Yönetim Sistem Ücreti (KAYSÜ) tarifelerinin belirlenmesi oylandı, İYİ PARTİ bu bedelin vicdanlara sığmayacağını ve hakkaniyetli olmayacağını belirterek ret oyu kullandı. Buna karşın CHP-MHP-AKP oy çokluğuyla tarifeyi onayladı. Onaylanan bu tarife ile su faturalarına yeni bir sabit ücret eklenecek. 

Konuyla ilgili konuşan İYİ PARTİ Grup Başkanvekili Gökhan KÖSE; 10 kuruş gibi temsili bir rakam önerilseydi tarifeye destek verebileceklerini söyledi ancak aylık 2,20 ila 2000 TL arasında önerilen tarifenin sorma ver parası olacağı için vatandaşa ekstra yük bindirecek bu fiyatları kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyleyerek KAYSÜ ücreti alınmasını reddetti.

Tarifeyi destekleyen AKP-MHP ve CHP gruplarının kanunen alınması zorunlu bu sebeple alıyoruz sözlerine çarpıcı örnekler veren Gökhan KÖSE, Kaz Dağlarında altın aranması ve ağaçların kesilmesin de kanunen önünde engel yok ama yapılan bu işlem milletin menfaatlerine ve çevreye zararlı, aynı şekilde Ankara-İstanbul otoyol ücreti 25-30 TL iken aynı mesafeye sahip İzmir-İstanbul otoyolunun 256 TL olması kanunen uygun ama vicdanen kabul edilebilir değil dedi. İYİ PARTİ Grup Başkanvekili Gökhan KÖSE koyulmuş her kuralın vatandaşın lehine olmayabileceğini ve KAYSÜ ücretinin de zaten Belediyelerin asli görevi olan katı atık toplama işini kapsadığını ve bunun için ekstra bir ücret talep edilmesinin uygun olmadığını belirtti. 

GÖLETTE TUVALETLER ÜCRETSİZ OLSUN

Bunun yanında Akhisar Göletinde bulunan tuvaletlerin İstanbul’ da olduğu gibi ücretsiz olması gerektiğini söyleyen Gökhan KÖSE’ ye Başkan Besim DUTLULU ihale süresinin bitiminden sonra böyle bir uygulama yapılabileceğini söyledi.

BAŞKAN DUTLULU’NUN, KAYSÜ HAKKINDA GÖRÜŞLERİ

Belediye başkanı Besim Dutlulu maddenin meclise sunulduğu Ağustos ayı toplantısında;“Katı Atık Yönetim sistem ücretleri tarifesi Büyükşehir Belediyesinden istenen bir belgedir. Bu Büyükşehir Belediyesini yasal olarak toplamak zorunda olduğu ve daha sonra aldığı ücretin bir kısmını ilçe belediyelere dağıttığı bir sistemdir. Burada böyle bir sıkıntı var, 5 senedir falan bu toplanmamış. Bununla ilgili de sayıştan raporlarında Akhisar Belediyesi’ne devamlı bununla ilgili uyarılar geliyor. Bununla ilgili işlem yapılabilmesi için mutlaka toplanması lazım. Öncelikle zaten biliyorsunuz bir ekonomik kriz var ve bundan dolayı da çok fazla vatandaşımıza yük binmesini istemiyoruz. Ama bunu da yasal olarak yapmamız lazım. Bunun çözüm yeri Akhisar Belediye Meclisi veya Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi değil,  bunun çözüm yeri Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Eğer oradan bir kanun geçerse, bunu bu şekilde kurtarabiliriz. O zaman bunu toplamayabiliriz. Ama biz şu anda şunu yapıyoruz; Büyükşehir’den bize gelen bir talep var. Bunun için de Plan ve Bütçe Komisyonuna bunu göndermemiz lazım, onlar da bir tarife belirleyecek. Ben buradaki Plan ve Bütçe Komisyonundaki arkadaşlara şunu rica edeceğim; Lütfen Manisa ilçeleri içinde en düşük tarife bedelini belirleyelim. Çünkü ben, arkadaşlarımıza bunun sözünü verdim. Şuanda bizim mevcut olan tarife bedelimiz ortalamanın çok altında” diye açıklama yapmıştı.

Eylül ayı toplantısında yeniden konu ile ilgili açıklama yapan Dutlulu, kent konutlarında 4,84 TL, kırsal konutlarda 2,20 TL, ticarethanelerde 12 TL olduğunu bu fiyatların altında kanunen yapamayacaklarını ifade ederek belirlenen fiyatların diğer ilçe belediye fiyatlarının yarısı olduğunu kaydetmişti.