Bundan 2 yıl önce Soma’da meydana gelen maden faciasının yıl dönümü nedeniyle Soma’ya giden CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ve Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu Akhisar ilçe teşkilatında partililerle bir araya geldiler. 

CHP’de olağanüstü kurultay isteyen muhalif grubun başında bulunan Yalova Milletvekili Muharrem İnce yarın Balıkesir’in Edremit ilçesinde “Sonsuza kadar laik Türkiye” sloganıyla bir miting düzenleyecek.

Akhisar CHP İlçe binasının önünde toplanan partilere bir konuşma yapan İnce; “Çocuklarımız her gün bombalarla havaya uçuyor. Bugünde şehidimiz var yine Allah rahmet eylesin çocuklarımıza. Memlekette işsizlik hat safhada, terör almış başını gitmiş, büyükşehirlerde insanlar korkudan alışveriş merkezlerine giremiyor. Memleket yangın yeri, tartıştığımız konulara bakın, yok 400 milletvekili yok başkanlık sistemi, yok diyor “tarihimizi 1919’dan başlatanlar” diyor, bu üniversite diploması tartışmalı bunun ama zannedersem lise diploması da tartışmalı. Arkasında Cumhurbaşkanlığı forsu var, 16 yıldız var onlar geçmişteki 16 Türk devleti, bu ülkenin ortaokulunda lisesinde okuyanlar Osmanlı’yı okudu mu okudu, Selçuklu’yu okudu mu okudu, Göktürkleri, Hunları okudu mu okudu. Yani hiçbir zaman Cumhuriyetimizi kuranlar tarihi 1919’dan başlatmadı. Ama onun 1919’la sıkıntısı var. Bizim tarihimiz tabi ki 1919’dan başlamıyor ama bizim için önemlidir. 1919 bir diriliştir, ordusu dağıtılmış, ülkesi işgal edilmiş bir milletin yeniden ayağa kalkmasıdır. Bu ülkede Atatürk ve İsmet İnönü’ye iki ayyaş diyorlar kimse dava açmıyor. Cumhuriyet’e reklam arası diyorlar hemen yanı başınızdaki Balıkesir milletvekili, hiçbir savcı harekete geçmiyor. Ama geçtiğimiz günlerde 25 Nisan günü Meclis başkanı laiklik yeni anayasada olmamalıdır dedi, kimse sesini çıkarmadı. Ne zamana kadar 4 Mayıs’a kadar kimse sesini çıkarmadı 4 Mayıs’ta ne yaptık biliyor musunuz? Avukat 3 Milletvekili Mazlum Nurlu kardeşimde dahil arkadaşımla birlikte bir dilekçe hazırladılar birinci imza benim olmak üzere 20 Milletvekili ile gittik meclis başkanı hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Yarında Edremit’te Laiklik ve Demokrasi mitingi yapacağız. 

ÖNCE BU MUHALEFETİ DEĞİŞTİRECEĞİZ

Laiklik inançlara eşit mesafede yaşamaktır. Kadın erkek eşitliğidir, medeni kanundur, kız çocuklarının mirastan pay almasıdır laiklik. Meydan okuyorlar Cumhuriyete sessiz sedasız muhalefet var. Bu iktidarı değiştirmemiz lazım. Bu iktidarı bu muhalefet değiştiremiyor. O zaman önce bu muhalefeti değiştirmemiz lazım. Çaresi yok, dön dolaş yenil ampule, dön dolaş yenil ampule yok böyle bir şey. Bu ülkenin kaderi olamaz bu, bizim kaderimiz değil yenilmek neden hep yenilgi neden zafer yok. Neden Ecevit’in yüzde 42’si yok. Bunu sorgulamak zorundayız. Bunu başarabiliriz. Bunu yapabiliriz buna inanıyorum. Onun için yollardayız, kimseyi incitecek gücendirecek halimiz yok. Kimseyle bir problemimiz yok. 

DAVUTOĞLU’NA HAKKIMI HELAL ETMİYORUM

7 Haziran’dan beri 500 şehidimiz var. Bu 500 şehidimizin hesabını sormadan Davutoğlu’na hakkımı helal etmiyorum.  Önce hesaplaşacağız, sonra helalleşeceğiz.  Ankara’da Kızılay’da gencecik çocuklar bombalarla havaya uçacaklar bunu hesabını sormadan helalleşmek yok. Önce bu hesapları göreceğiz. Bu memleketi nasıl soyduklarının hesabını verecekler. Kurumları nasıl terk ettiklerini, nasıl fethettiklerinin hesabını verecekler. 

4 MİLYON SURİYELİ SOKAKLARIMIZDA

Büyük kentlerde insanlar yürümeye korkuyor. Canlı bombalar ortalıkta geziyor bu hesabı verecekler. Türkiye’nin dış politikasının bu hale gelmesinin birinci sorumlusu Davutoğlu’dur. Yapma etme dedikçe o ülkeyi bataklığa sürükledi. 4 milyon Suriyeli sokaklarda geziyor. Terörist mi mağdur mu canlı bomba mı ne olduğu belli değil, kayıt yok kuyut yok. Tayyip Erdoğan’la birlikte yaptılar bunu bu hesabı verecekler. Bu hesabı vermeden sana hakkımı helal edemem kimse kurusa bakmasın. Eden eder, hesabı soracağız önce hesabı. 

MEMLEKETİN SORUNU TERÖR

Türkiye’deki tartışmalara bir bakın, bir zamanlar ne tartıştık. Küba’ya cami yapılsın mı yapılmasın mı tartıştık. Küba’da Müslüman yok. Sonra Amerika’yı Müslümanlar mı keşfetti Hristiyanlar mı diye tartıştık. Sonra 7’den 70’e Osmanlıca öğreneceğiz tartıştık, neden dedelerimizin mezar taşlarını okuyacakmışız. Padişahların çoğunun karısı Sırp’tı Rus’tu o zaman o dilleri de öğrenmemiz lazım. Memleketin sorunları bunlar değil, sorun terör önce güvenliğimizi sağlamalıyız. Memleketin sorunu işsizlik, geçinemeyen emekliler, tarım, bütün bunları bir umutla millete anlatacağız. Hatalarımızdan arınmış şekilde yeniden yola çıkacağız. Moralimizin bozuk olduğu zamanlarda aklınıza bir tek şeyi 1919’u getireceksiniz.” Dedi.