31 Ekim tarihine kadara yasaklanan zeytinyağı ihracatını Meclis gündemine getiren ve yasağın kalkması için çaba gösteren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu verdiği soru önergeleriyle konuya sahip çıkmaya devam ediyor.

         Bilindiği üzere Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığının talebi üzerine dökme zeytinyağı ihracatına yasak getirmişti. Bu karar zeytin ve zeytinyağı sektöründe büyük tepkiye neden olmuştu.

         Yasak kararının ardından konuyu detaylı şekilde araştıran Bakırlıoğlu konunun sahibi olan Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün böyle bir talebi olmadığı bilgisine ulaştığını belirterek yasak kararı alınmasını kim istedi diye sordu.

         Tarım ve Orman Bakanı ile Ticaret Bakanlarına ayrı ayrı soru önergesi veren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, ihracatın yasaklanması için yazılı bir talep olup olmadığını sordu.

         Önergede ayrıca, yasak kararının kaldırılıp, kaldırılmayacağına, Suriye’den getirilen zeytinyağlarına ve ayçiçek yağı ithalatı ve ihracatına ilişkin sorular yer aldı.

Bakırlıoğlu’nun önergesinde; yasak kararının çiftçiye ağır bir darbe olmuştur. 31 Ekime kadar alınan yasak kararı önümüzdeki sezonun ihracatını da olumsuz etkileyecektir.

Türkiye; 805 bin hektar zeytin alanı, 170 Milyon zeytin ağacı ile dünyada ikinci sıradadır. 1.8 milyon ton zeytin üretimi ve 300 milyon dolar ihracat gelirimiz vardır.

Manisa 20 milyon ağacı ile önemli bir zeytin merkezidir. Bunun 12 milyonu Akhisar ilçemizdedir. Tarım kenti olan Manisa’da on binlerce çiftçi zeytin ve zeytinyağı üretiminden geçimini sağlamaktadır.

İhracat yasağı çiftçinin elindeki yağların fiyatlarının düşmesine neden olacak dolayısıyla bu karardan en çok çiftçiler zarar görecektir ifadelerine yer verdi.

Yasak kararının ihracat yükümlülüklerini yerine getirmeyen ve mücbir sebep oluşturarak bir firmayı tazminattan kurtarmak için alındığı iddialarını hatırlatan Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada dökme zeytinyağı ihracatının yasaklanmasının ardından üreticinin elindeki zeytinyağının fiyatı düşmüştür. 

Gerek Ulusal Zeytinyağı Konseyi, gerekse üretici birlikleri, ticaret borsaları ve ziraat odaları alınan kararın yanlış olduğunu ifade etmektedirler.

Bakanlıklarla yaptığım görüşmelerde yasak kararının nasıl alındığına ilişkin kimse bir şey bilmiyor ya da biliyorlar ama gizli kapılar ardında alınan yanlış kararları açıklamaya korkuyorlar ifadelerine yer verdi.

CHP’li Bakırlıoğlu alınan bu kararın yanlış olduğu konusunda herkesin hem fikir olduğunu belirterek çiftçilerimizin, ihracatçılarımızın ve sanayicilerimizin daha fazla zarar görmemesi için dökme zeytinyağı ihracatı yasağı hemen kaldırılması gerektiğini sözlerine ekledi.