Mustafa ÖZDEMİR (Akhisarpress.com) - Akhisar Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Teşkilatı Akhisar’da zeytinin değerinin bilinmediği, zeytin maliyeti ve satışı arasındaki oransızlığı ile ilgili basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasını CHP İlçe Teşkilatı başkanı Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu okudu. Bakırlıoğlu, “Hepimizin bildiği gibi bir zeytin hasat sezonu daha geçmekte. Akhisar'da yaşayan tüm hemşehrilerimiz için zeytin hayati bir önem arz etmektedir. 12 Milyon ağaç varlığı ile, yüzlerce zeytin işletme tesisi ile bu gün Akhisar, ülkemizde ve dünyada sektörde önemli şehirlerden birisi haline gelmiştir.Ancak içinde bulunduğumuz günlerde bu sektörün tüm bileşenlerinin sıkıntı içinde olduğunu görmek bizleri üzmektedir.

Esasında zeytin üreticisinin sıkıntıları Türk Tarımının yapısal bozukluklarından ileri gelmektedir. Hemen hemen tüm tarım üreticilerinde benzer sıkıntılara rastlanmaktadır.

Üreticilerimizin en büyük sıkıntısı maliyetlerinde yıllar içerisinde oluşan insafsızca artışlardır. Son 5 yıllık maliyet artışlarını göz önüne aldığımızda mazot, gübre, hasat, sulama, işçilik, ilaç gibi başlıca gider kalemlerinde %100'leri aşan artışlar göze çarpmaktadır.

Maliyetlerdeki bu inanılmaz artışların karşılığında zeytin fiyatlarının cinsine göre sabit kaldığı hatta kimi çeşitlerde %30'lara varan düşüşleri görmekteyiz.Bu ters orantı artık zeytin üreticimizi işin içinden çıkamaz hale getirmiştir. Bu gün 1 kg. zeytinin maliyetinin kabaca 1 tl olduğunu düşündüğümüzde üreticimiz zarar etmektedir. Bundan 5 sene evvel 5-6 tl arasında satılan zeytinyağı iki seneden beri 4.5-5 tl arasında satılmaktadır.Üreticimiz bundan 5 sene evvel 1 kg zeytinyağını sattığı zaman neredeyse 2 İt. mazot alabiliyorken bu gün ancak 1 İt mazot alabilmektedir. Bu basit örnek bile üreticimizin geçen yıllar içerisinde ne denli fakirleştiğini gözler önüne sermektedir.

Burada yapılması gereken öncelikle maliyetlerin azaltılmasıdır. Bu maliyetlerin azaltılması için Türk tarımının yeniden şekillendirilmesi gerekmektedir. Önümüzde¬ki dönemlerde önemi giderek artacak olan tarım üretiminde , üreticilerin maliyet kalemlerindeki vergilerin kaldırılması çiftçimizi bir nebze olsun rahatlatacaktır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz bunu seçim meydanlarında sıklıkla dile getirmiştik ve bu gün de bu sözlerimizin arkasındayız.Bu dediklerimizin olabilmesi için tarım politikasında büyük değişiklikler gerekmektedir. Anlaşılıyor ki çiftçimiz bu günleri ancak CHP iktidarında görebilecektir.

Bu gün acilen yapılması gereken çiftçimizi az da olsa rahatlatmak için sofralık zeytine pirim verilmesidir.Ayrıca zeytinyağına verilmekte olan primin de 1 tl'ye çıkartılması gerekmektedir.

Geçtiğimiz günlerde Akhisar'da ve çeşitli zeytin bölgelerinde yapılan hasat şenliklerinde sektörün üreten, işleyen, pazarlayan, ihraç eden kesimlerinin temsilcileri bir araya gelip sektörün sıkıntılarını dile getirdiler. Katıldığımız ve basından takip ettiğimiz toplantılarda herkes söz birliği etmişçesine sofralık zeytine 20-30 kuruş , zeytin yağma da 1 tl prim verilmesini talep etti.Geçtiğimiz hasat döneminde de benzer sıkıntıları dile getirmiş ve mecliste Zeytin, Zeytinyağı Araştırma Komisyonu kurulması için partili milletvekillerimiz tarafından teklif verilmiştir.Bu sene de zeytin sektörünün bu yerinde talepleri mecliste bakanlıkların bütçeleri görüşülürken milletvekilimiz Özgür Özel tarafından dile getirilmiş ve özellikle dane zeytine pirim verilmesi istenmiştir. Ancak bu haklı ve zeytin üreticisi için hayati önem taşıyan istekler, içlerinde Mamsaj^etvekillerinin de bulunduğu iktidar partisi grubu tarafından İtaijıff
Başlangıçta samimi olarak alınmış bir karar olan zeytin dikimi için verilen hibeler, uygulamada ki aksaklıklar dolayısı ile Akhisar'ımız için bir tehlike haline gelmiştir.Özellikle Adana, Hatay,Fethiye, Antalya gibi yerlerde milyonlarca fidan dikilmiştir.Yakın bir gelecekte hibe ile dikilen bu ağaçların da verime geçmesi ile birlikte sofralık zeytin üretimi yaklaşık 2 katma çıkacaktır. Bu, beraberinde biz üreticileri bir pazarlama sorunu ile karşı karşıya bırakacaktır.Sorunlar daha da derinleşecektir.Bunun için Akhisarlı üreticilerimizin bir an önce demokratik, üreticilerin söz sahibi olduğu bir zeytin birliğini oluşturmaları gerekmektedir. Bu konu ile ilgili Kaymakamımızın yakından ilgilendiğini biliyorum. Üreticilerimiz bir an önce bir araya gelip örgütlenmeli,bu zeytin birliğini kurmalılardır.

Özetlememiz gerekirse zeytin üreticisi bu gün kan ağlamaktadır. Üreticimizin üzerindeki maliyetlerin bir an önce aşağıya çekilmesi, sofralık dane zeytine pirim verilmesi, zeytinyağına verilen pirimin 1 tl'ye çıkartılması ve Akhisarlı üreticilerin bir araya gelip bir Zeytin Zeytinyağı Birliğini oluşturması kan kaybeden üreticilerimiz için hayati önem taşımaktadır.” Dedi.

Başkan Bakırlıoğlu’nun ardından Akhisarlı Emekli Öğretmen Nevin Dağlı’da duygu ve düşüncelerini şu kelimeler ile ifade etti. Dağlı, “Sayın Başkanım 5 yıl öncesinden bahsetti, ama ben 10 yıl öncesinden söz edeceğim.. Bundan On yıl Önce Zeytin 1.5 Liraydı ama mazot’ta 1 liraydı. Oysa şimdi Zeytin 1 Lira Mazot 4.5 lira.. Peki bu sizce mantıklımı, İşte 10 yıllık AKP iktidarının zeytinciye katkısı budur.” Dedi.

VİDEO YÜKLEME AŞAMASINDA...