13 Mayıs 2014 tarihinde Soma’da meydana gelen ve 301 işçinin hayatını kaybettiği kazanın ardından, Eynez Maden ocağını işleten Soma Kömürleri A.Ş’de çalışan 2.831 maden işçisi işten çıkarılmış uzun mücadelenin ardından kıdem tazminatı alacakları ödenmeye başlanmış fakat sadece işçilerin Eynez ocağındaki dönemlere ait alacakları ödenmişti.

Aynı şirketin çalıştırdığı Işıklar, Atabacası ve Geventepe ocakları ile Uyar madenciliğin ocaklarında çalışan işçiler haklarını alamamıştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanına soru önergesi veren Bakırlıoğlu kaç işçinin tazminat alacağı kaldığını ve bu tazminatların ne zaman ödeneceğini sordu.

    İşçilerin alacaklarının peşini bırakmayan ve Mecliste bir konuşma yapan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu konuşmasında; verilen sözler hala tutulmadı. Destek vereceğimizi söylememize rağmen yasal düzenleme için hiçbir adım atılmadı. İşçilerin bir kısmının mağduriyeti giderilirken, binlerce işçi hala tazminatını alamadı.

Aynı şirket tarafından işletilen farklı ocaklarda çalıştığı halde sadece işçilerin Eynez ocağındaki hizmetine karşılık kıdem tazminatı ödenmiştir. Birçok işçinin Soma Kömürleri A.Ş.’ den diğer ocaklardaki çalıştıkları döneme ilişkin tazminat alacakları hala ödenmemiştir.

Buradaki temel sorun yapılan hukuk sistemimizde bile olmayan sözleşmelerdir. Bilindiği üzere TKİ’nin ruhsat sahibi olduğu kömür ocakları hizmet alımı ve rodövans sözleşmeleri ile özel maden şirketleri tarafından çalıştırılmaktadır. Hizmet alım sözleşmesi ile Soma Kömürleri A.Ş. tarafından işletilen kazanın meydana geldiği Eynez ocağında çalışan işçiler burada çalıştıkları döneme ait haklarını alırken, rodövans sözleşmesi ile çalıştırdığı diğer ocaklardaki işçiler bu haktan mahrum bırakılmış olmaları binlerce işçiyi mağdur etmiştir.

Çünkü 301 madencimizin hayatını kaybettiği kaza sadece Eynez ocağında çalışan işçileri değil, diğer ocaklarda çalışan işçileri de olumsuz etkilemiş ve işsiz kalmalarına neden olmuştur.

Haklarını almak için Ekim ayında, 33 gün süre ile eylemde bulunan Soma maden işçilerinin bu haklı talepleri karşısında yasal düzenleme yapılması gerektiği ve en kısa zamanda sorunun çözüleceği sözü verilmişti. Fakat hiçbir adım atılmadı.

Bunun üzerine haklarını alamayan 1.500 den fazla maden işçisi, maden alanına çadır kurarak hakları için yeni bir mücadele başlatmışlardır.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu haklı mücadelede Soma’lı maden işçilerimizin yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz. İşçinin emekçinin sorunlarını meclis kürsüsünden dile getirmeye devam edeceğiz ifadelerine yer verdi.

Esas sorumluluğun TKİ’de olduğunu belirten CHP Milletvekili Bakırlıoğlu, ruhsat sahibi TKİ, sözleşme şeklini bahane ederek sorumluluktan kurtulamaz. Bu nedenle TKİ en kısa zamanda işçilerin tazminatlarını ödemeli ve şirketlerden tahsil etmelidir dedi.