Artan Fiyat, Sahte Gübre Riskini Artırdı

Bir yıl içerisinde üçe katlayan gübre fiyatları yüzünden çiftçinin ucuz gübreye yönediğine dikkat çeken CHP’li Bakırlıoğlu fırsatçıların piyasaya sürdükleri sahte gübrelerle hem çiftçilere hem de ülke tarımına darbe vurduklarını söyledi.

CHP Milletvekili yaptığı açıklamada sahte gübreyle mücadele için alınan tüm önlemlere rağmen piyasada bu kadar fazla sahte gübre bulunması endişe verici bir durum.
Çünkü sahtekarlar gübre fabrikalarının gübre torbalarını kullanıyorlar. Ülkemizde üretim yapan firmaların çuvallarının aynısı sahte gübre ambalajı olarak kullanılmakta ve art niyetli bazı bayiler aracılığı ile satılmaktadır.

Gübrenin İçeriği Bilinmiyor

İçinde ne olduğu bilinmeyen, etiketinde yazan fakat etiketindeki kimyasal bileşenlerin aslında olmadığı ya da yazıldığı kadar olmadığı gübreler piyasada dolaşmakta.
Örneğin; taban gübresi olarak bilinen DAP (Diamonyum Fosfat) gübresi bünyesinde %18 azot (N) ve %46 fosfor (P) bulunması gerekirken, sahtesinde bu oranlar daha az ve hiç bulunmamaktadır.
Yine içeriğinde %46 azot bulunan ÜRE gübresinin içinde azot miktarının çuvalın üzerinde yazandan daha az bulunması veya hiç bulunmaması o gübrenin sahte olduğunu gösterir ve yasalarımıza göre taklit ve tağşiş önemli bir suçtur.

Bu sorunu sadece sahtekarlıkla, fırsatçılıkla açıklanamaz. Çiftçi neden ucuz gübre peşine düşüyor ona bakmak lazım.

Tarımsal üretim maliyeti içerisinde gübre, ilaç ve mazot giderleri önemli yer tutuyor. Ve bu yıl gübre, ilaç ve mazota aşırı zam geldi. Buna karşın çiftçinin ürettiği ürünün fiyatı ya aynı kaldı ya da çok az arttı ifadelerine yer verdi.

Sahte Gübreye Karşı Çiftçi Bilinçlenmeli

Sadece ucuz diyerek içeriği bilinmeyen, yetkisiz kişi ve bayilerden gübre satın alınmaması gerektiğini vurgulayan Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu,  Köylerine kamyonla traktörle gelen gübre satıcıları karşısında dikkatli olmalarını ve çünkü açıkta satılan gübrelerin çalıntı olma ihtimalinin de yüksek olduğunu, çiftçimiz, üreticimiz tarlasına, bağına, bahçesine atacağı gübreleri, bildikleri, emin oldukları yetkili bayilerden almalı ve şüphelendikleri anda kolluk kuvvetlerine ve Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüklerine bildirmeleri gerektiğiniz sözlerine ekledi.

Bakırlıoğlu açıklamasında sahte gübre; çiftçinin cebindeki paranın, ülkenin tarımsal üretiminin çalınması olduğunu, sahte gübreyle mücadele için Tarım ve Orman Bakanlığı, jandarma ve emniyet güçleri başta olmak üzere gübre üretim ve pazarlama sektörü, çiftçi örgütleri, kooperatifler ve çiftçiler ele ele vererek ortak mücadele etmesi gerektiğine vurgu yaptı.