İktidar temsilcilerinin sürekli ihracatta rekor kırdık, tüm zamanların en büyük ihracat rakamına ulaştık dediklerini hatırlatan CHP’li Bakırlıoğlu ama nedense ithalat rekorlarından, dış ticaret açığından hiç bahsetmediklerini söyledi.

İthalat ve ihracat rakamları üzerinden sözlerini sürdüren Bakırlıoğlu konuşmasında, son açıklanan dış ticaret istatistiklerine göre Nisan ayında 23,3 milyar liralık ihracat yapmışız. Geçen yılın aynı dönemine göre yani nisan ayına göre artış oranı % 24

Buna karşın ithalatımızı nisan ayında 29,4 milyar olarak gerçekleşmiş ve artış oranı yüzde 35.

Yani ithalat, ihracattan daha fazla artmış.

Ocak-nisan dönemlerini karşılaştırdığımızda dış ticaret açığının 2022'de tam yüzde 129 arttığını görmekteyiz.

Oysa bir şey denemeye karar verdiğimizde hedef neydi?

İhracatı artıracağız, cari fazla vereceğiz, döviz gelecek, ekonomi büyüyecek, istihdam artacak.

Peki ne oldu? İhracat arttı ancak ithalat daha fazla arttı, ihracatın ithalatı karşılama oranı Ocak-Nisan 2021'de yüzde 83'ken bugün yüzde 72'ye düşmüş durumda ifadelerine yer verdi.

Bakırlıoğlu konuşmasını süt ve süt ürünleri ihracat rakamları ile kötüğye giden hayvancılık rakamları izerinden sürdürdü.

Bakırlıoğlu sözlerini şöyle sürdürüdü. Ülkemizde geçen senenin ocak-nisan döneminde 119 milyon dolarlık süt ve süt ürünleri ihracatı gerçekleşmiş, bu sene aynı dönemde bu rakam 263 milyon dolara çıkmış, artış muazzam yüzde 120; süt ve süt ürünleri ihracatımız kısaca patlamış.

Buradan yola çıkarak ülkemizdeki süt sektörünün şaha kalktığını söyleyebilir miyiz?

Yem fiyatı, mazot, sulama maliyetleri almış başını gitmiş, çaresiz kalan üretici çareyi gebe hayvanları kesime göndermekte bulmuş.

Ahırlar boşalmış, hayvan varlığı azalmış; içme sütü üretimi, peynir üretimi azalmış; süt fiyatı, peynir fiyatı artmış, vatandaşın alım gücü azalmış, peynir rafta kalmış, süt sektöründe kaos hâkim ancak süt ve süt ürünleri ihracatı rekor kırıyor.

Görmüşsünüzdür, marketlerde artık süt ürünlerinde, peynirde alarmlar takılmaya başlanmış. Vatandaş süt alamıyor, sütü ancak çalabiliyor; vatandaş peynir alamıyor, vatandaş peynire ancak çalarak ulaşıyor ancak ne gam ihracat artmış.

Mobilya sektörü üzerinden eleştirilerine devam eden CHP manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu millet mobilya alamıyor, ev kuramıyor, evlenemiyor ancak orman ürünleri ihracatımız patlamış. Vatandaş ev alamıyor ancak demir, çimento ihracatı patlamış. Ülkemizin dünya ekonomisinden aldığı pay 1980 yılında yüzde 0,86'ymış, 2013'te bu rakam yüzde 1,24'e çıkmış, 2022 Nisan ayında 0,67'ye düşmüş yani neredeyse yarı yarıya düşmüş ancak hiçbir şeyin önemi yok, ihracatımız rekor kırıyor.

    Değerli milletvekilleri, ihracat artıyor, doğru ancak ihracatın artıyor olması ekonomimizin sağlıklı olduğu manasına gelmiyor. İhracat artıyor, doğru ancak ithalat da artıyor, dış ticaret açığı veriyoruz. İhracat artıyor, doğru ama enflasyon da artıyor, yoksulluk ve sefalet de artıyor diyerek sözlerini tamamladı.