Salgın bir hayvan hastalığı olan LSD’ye karşı yapılan aşılardan dolayı yaşanan hayvan ölümlerini Meclis gündemine taşıyan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu soru önergesi vererek ne kadar hayvan öldüğünü sordu.

Ülkemizde ilk defa 2013 yılında Kahramanmaraş'ta tespit edilen Sığırların Nodüler Ekzantem (LSD) hastalığının ülkemize ithal edilen hayvanlarla geldiğine değinen Bakırlıoğlu aradan geçen zaman içerisinde ülke geneline yayılan Nodüler Ekzantem Hastalığının yayılmasının önlenmesi için aşılama çalışmaları yapıldığını belirtti.

Son zamanlarda aşı yapılan hayvanlarda ishal, solunum güçlüğü ile ölümler olduğu, gelen şikayetler üzerine aşılama çalışmalarının 81 ilde ikinci bir emre kadar durdurulduğu haberleri basına yansımıştır.

Lumpy Skin Disease (LSD) olarak da adlandırılan hastalık, hayvanlarda hem verim kaybına hem de ölümlere neden olan salgın bir hastalık. Sığırlarda görülen bu hastalığın etkeni, koyun keçi çiceği virusu ile çok yakın antijenik ilişkiye sahip capripox virüs olduğu için çiçek hastalığı aşıları koruyucu olarak yapıldığı belirtilmektedir. Hastalık çok hızlı bir yayılma gösterdiği için koruyucu aşılama büyük önem taşımaktadır.

LSD hastalığına karşı 2022 aşılama programında Dollvet Biyotekonoloji A.Ş. tarafından üretilen aşıların kullanıldığı iddialarına da değinen CHP’li Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada; aşı yapılan hayvanlarda yüksek ateş, halsizlik ve ölümler görülmesi nedeniyle Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine 22.03.2022 tarihinde “Hizmete Özel” “ACELE” yazı ile LSD aşılamasının iliniz genelinde kullanımı durdurulmuştur.

Aşı yapılan büyükbaş hayvanların ölümüne neden olan çiçek aşılarını üreten firmanın Dollvet Biyoteknoloji A.Ş. olduğu iddiaları var. Fakat Gıda ve Kontrol genel Müdürlüğü yaptığı yazılı açıklamada kullanılan aşının adından ve firmanın isminden bahsetmiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Bakanlık taklit tağşiş yapan firmaları teşhir ederken, satın aldığı aşıları sorunlu çıkan firmanın ismini telaffuz bile etmemesini anlamak mümkün değil. Firma sahibinin AKP’den Milletvekili adayı olduğu, yandaş firma olduğu için aşıların buradan satın alındığı söyleniyor. Bu firmaya başka hangi işler verildi hangi ihaleler verildi araştıracağız.

Aşıdan hayvanlar ölüyor, Bakanlığın aldığı milyonlarca doz aşı çöpe gidecek bu durumda çok büyük bir kamu zararı da söz konusu. İhale süreci, fiyatı ve ortaya çıkan kamu zararını önümüzdeki günlerde masaya yatıracağız. Zaten ayakta zor duran hayvancılığımız zarar görecek. Eğer böyle devam ederse hayvancılık büyük darbe alacaktır. CHP olarak konunun takipçisi olacağız ifadelerine yer verdi.

CHP Mileltvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde aşı yapılan sığırların ölümlere neden olan aşıları hangi firmanın ürettiğini, hayvanları ölen yetiştiricilere tazminat ödenip ödenmeyeceğini, ve sorumlular hakkında soruşturma açılıp açılmayacağını sordu.