Resmi Gazetede yayımlanan “Et Piyasasının Düzenlenmesine İlişkin Karar”a göre Et ve Süt Kurumu kombinalarında kesilen hayvan başına 2.500 TL destek verilmesine karar verildi.

Bu desteğin hem üretici hem de tüketici lehine nasıl yansıyacağını merak ediyoruz diyen CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu et desteği hakkında konuştu.

Hem fiyat artışı hem de desteğe rağmen Et ve Süt Kurumu (ESK) alım fiyatlarının piyasa fiyatlarının altında kalacağını belirten Bakırlıoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi.

Et ve Süt Kurumu 60 lira olan karkas et alım fiyatını 74 liraya çıkardı. Hayvan başına verilecek 2500 TL destek ile bu fiyat ortalama 82 lira dolayında gerçekleşecek.

Ulusal Et Konseyi bölgelere göre açıkladığı kesim fiyatları ise 86-89 lira arasında değişiyor. Ülke ortalamasının 87 lira olduğu belirtiliyor.

Buradan da görüldüğü üzere ESK alım fiyatları yine de piyasa fiyatlarının altında kalacak.

Besici için aradaki bir lira bile büyük para olduğunu burgulayan CHP’li Bakırlıoğlu ESK ile serbest piyasadaki kesim fiyatı arasındaki fark 5 lira olduğuna dikkat çekti.

Bakırlıoğlu sözlerini şöyle sürdürüdü, yani 10 hayvan kestiren bir besicinin 300 kiloluk bir karkasta zararı 15 bin lirayı buluyor. 

O zaman çiftçi neden Et ve Süt Kurumuna hayvan kestirsin?

Kaldı ki ESK parayı hemen de ödemiyor. Kesilen hayvanın parasının ve kesim desteğinin zaman ödeneceği de belli değil. “Bütçe imkanları çerçevesinde” gibi ucu açık bir ifade var kararda.

Yetiştiriciyi, besiciyi korumak ve fiyat dengesi sağlamak amacıyla kurulan Et ve Balık Kurumu maalesef şimdi besicinin zararına çalışır hale geldi. Fiyat dengesi bozuldu.

Ramazanda vatandaş ucuz et alsın. İyi güzel de bu nasıl olacak?

Siyasi iktidar hazineden 2.500 lira desteği karşılayarak ESK’nın maliyetini 74 lirada tutmayı amaçlıyor.

Ucuz eti bu fiyattan kimlere verecekler. Besici kar etmeyecekse kimler bu işten karlı çıkacak?

Bu müdahale pansuman niteliğindedir. Yara kangren olmuş, iktidar yara bandı ile müdahale ediliyor.

Hayvancılık bitme noktasına gelmiş, iktidar her zaman olduğu gibi toz pembe bir tablo çiziyor.

Yeni bakan bir enkaz devraldı. İlk icraatı da ESK’da kesilen hayvanlara 2.500 lira destek verilmesi oldu. Bu şekilde et fiyatlarını düşürmeyi hedefliyor.

Bizde çok isterdik ama başarılı olmayacak bir icraat.

Görülüyor ki yeni bakan da tarım ve hayvancılığa bir katkısı olmayacak. Politikalar halkın yararına değişmediği sürece bakanların, yardımcılarının veya   isimlerin değişmesi sorunları çözmeyecek.

Yapılması gereken desteklemelerle hayvan yetiştiricisinin, besicinin maliyetini düşürerek halkın ucuz et ve süt tüketmesini sağlamak.